Scholen lezen uit ergernis nieuwe regelgeving niet

Scholen gaan gebukt onder een woud van regelingen die bovendien 'redelijk onsamenhangend' zijn. Op veel scholen worden nieuwe veranderingen van regels nog maar nauwelijks gelezen....

Van onze verslaggever

Dat is de conclusie van een uitgebreid onderzoek dat minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft laten doen naar de regeldruk in haar sector. Het bevestigt de klachten die sinds jaar en dag uit de scholen klinken over de regelzucht van de overheid. In totaal hebben scholen te maken met 976 regelingen. Het verzamelen, bewerken, registreren, bewaren en opsturen van alle informatie die de overheid eist, kost het onderwijs jaarlijks naar schatting 381 miljoen euro. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) is zelf de grootste regelgever, op de voet gevolgd door het ministerie van Sociale Zaken en de gemeenten. Sociale Zaken is tevens het ministerie dat volgens scholen 'de meest irritante regels' uitvaardigt. De Arbeidsomstandighedenwet en de controle hierop door de Arbeidsinspectie wordt door 85 procent van de ondervraagden als irritant en betuttelend ervaren.

Alleen de bekostigingsregels van OCW, waaraan scholen moeten voldoen om hun geld te krijgen, zijn voor nog meer ondervraagden (90 procent) ergerniswekkend. Ook de Arbeidstijdenwet en de nieuwste regels ter voorkoming van arbeidsongeschikte werknemers scoren hoog in de toptien.

Van der Hoeven heeft zich ten doel gesteld de regeldruk de komende drie jaar aantoonbaar te verminderen en te vereenvoudigen. Dit najaar begint ze met schrappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden