Scholen krijgen gedragscode tegen seksueel misbruik

Scholen krijgen een gedragscode voor het bestrijden van seksuele intimidatie. Elke school moet verplicht worden docenten aan te geven die leerlingen seksueel intimideren....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Staatssecretaris Netelenbos van Onderwijs schrijft dit in een beleidsbrief die vrijdag door het kabinet is goedgekeurd. Aanleiding voor de brief zijn de gevallen van seksuele intimidatie op christelijke scholen die het afgelopen jaar naar buiten zijn gekomen.

Om seksuele intimidatie door leraren te bestrijden, moet elke school een of meer vertrouwenspersonen aanstellen. Verder moeten scholen een klachtenregeling hebben en een goede relatie met hulpverleningsorganisaties. De gedragscode geldt zowel voor minderjarige leerlingen als voor meerderjarige studenten.

Tijdens de behandeling van de Justitie-begroting, eerder deze week, bleek de PvdA-fractie niet geporteerd voor de verplichte aangifte van seksuele intimidatie. 'Voorkomen moet worden dat mensen ten onrechte worden verdacht van seksueel misbruik', stelde het kamerlid Swildens. De PvdA heeft liever dat scholen aangifte doen bij een vertrouwensarts of de Kinderbescherming.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden