NIEUWSCoronavirus

Scholen, kinderopvang, horeca en sportclubs sluiten tot en met 6 april

Alle scholen, kinderopvang, horeca en sportclubs in Nederland gaan tot en met 6 april dicht om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De al bestaande maatregelen worden verlengd. Dit maakte het kabinet zondagmiddag bekend.

Remco Meijer
Een lege klas in basisschool De Bloktempel. Leerlingen bleven daar afgelopen week al thuis omdat leraren zich ziek hadden gemeld en er geen vervangers beschikbaar waren. Beeld ANP
Een lege klas in basisschool De Bloktempel. Leerlingen bleven daar afgelopen week al thuis omdat leraren zich ziek hadden gemeld en er geen vervangers beschikbaar waren.Beeld ANP

Basisscholen, middelbare scholen, mbo-instellingen en kinderopvangcentra gaan vanaf maandag dicht. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals de zorg en hulpdiensten, wordt opvang geregeld op de scholen en kinderopvang.

De sluiting van eet- en drinkgelegenheden ging zondagavond om 18 uur al in. Ook allerlei andere instellingen zoals seksclubs en sauna’s moesten de deuren sluiten. Én de coffeeshops - wat kort na het bekendmaken van de maatregelen door het hele land voor lange rijen zorgde. Hotels mogen wel open blijven, maar moeten ook hun bars en restaurants sluiten.

Afgelopen weekend zaten sommige café’s en restaurants in de grote steden nog vol, wat leidde tot hoon op sociale media. Het kabinet heeft de ingrijpende besluiten genomen na overleg zondag met het rijksinstituut voor volksgezondheid RIVM, onderwijskoepels, vertegenwoordigers van de ziekenhuizen en de Federatie Medisch Specialisten. Die laatste organisatie had zaterdag tot een sluiting van scholen opgeroepen.

Volgens minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) werd het de afgelopen dagen door uitval van onderwijspersoneel en zorgen bij ouders steeds lastiger om scholen open te houden. Wel wordt hoge prioriteit gegeven aan het vinden van een oplossing voor eindexamenleerlingen. Scholen en kinderopvangcentra blijven open voor mensen met vitale beroepen. Daarvoor stelt de overheid een lijst op, waar in elk geval zorg, politie en brandweer op staan.

Bruno Bruins (Medische Zorg): ‘We baseren onze maatregelen nog steeds op medische experts. We zagen de afgelopen dagen ongewenst café-toerisme. Alle eet- en drinkgelegenheden sluiten daarom hun deuren. Ook sauna’s, coffeeshops en seksclubs blijven dicht. Alle Nederlanders moeten gepaste afstand van elkaar bewaren, ongeveer anderhalve meter.’

Schoolsluiting

Het dichtgaan van de scholen is omstreden. Donderdag nog zei premier Mark Rutte dat een sluiting van scholen om medische redenen niet nodig is en ontwrichtend zou kunnen werken op de personele bezetting in belangrijke sectoren politie, brandweer en gezondheidszorg. Hij herhaalde dat standpunt vrijdag na de ministerraad. Bovendien zou onduidelijk zijn wanneer de scholen dan weer open kunnen: mogelijk niet meer voor de zomervakantie.

De Federatie Medisch Specialisten (FMS) verraste zaterdag aan het eind van de middag met een oproep in de media om ‘het zekere voor het onzekere te nemen’ en scholen te sluiten. Hugo de Jonge, vicepremier en minister van Volksgezondheid, zei meteen daarop in EenVandaag dat een sluiting niet nodig was. Kinderen zijn nauwelijks vatbaar voor het coronavirus en de kans op besmetting via kinderen is klein. Hij zegde toe met de specialisten in gesprek te gaan.

Dat werd zaterdagavond bevestigd in een bericht van het ministerie. Daarin stond onder meer: ‘We hebben enorm veel waardering voor de docenten en schoolleiders die ons door deze moeilijke periode heen slepen. De artsen van het Outbreak Management Team (OMT) zijn ook medisch specialisten. Het zekere voor het onzekere nemen, betekent ook dat het openbare leven stil komt te liggen. Daarbij komt dat het belangrijk is dat kinderen onderwijs blijven krijgen. En als de kinderen thuis zouden blijven, heeft dat een enorme weerslag op tal van vitale sectoren, waaronder de zorg.’

Hoogleraar Marc Bonten, als arts-microbioloog verbonden aan het UMC Utrecht, zei zondagochtend in WNL op Zondag zich te hebben verbaasd over de oproep van de specialisten. ‘Ik ben ook medisch specialist en vraag me af: waar bemoei je je mee?’ Hij vond dat naar virologen moest worden geluisterd en dat de FMS haar oproep niet via de media had moeten doen, maar rechtstreeks aan het kabinet en RIVM.

Door de oproep werd de maatschappelijke druk op het kabinet groter. In de loop van het weekend besloten veel scholen zelf al dicht te gaan. Ook de sluiting in andere Europese landen riep vragen op: waarom in de meeste EU-landen wel, en enkele andere (waaronder Zweden) niet? Regeringspartij D66 liep zondagochtend al op de beraadslagingen vooruit. ‘Overweeg de sluiting van alle scholen’, liet fractieleider Rob Jetten weten. Een aantal oppositiepartijen was hem daarin zaterdag voorgegaan.

Het kabinet is inmiddels zelf ook getroffen door de pandemie. De ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Milieu) en Stientje van Veldhoven (Milieu en Wonen) blijven voorlopig thuis, nadat ze de voorbije weken in contact zijn geweest met Indonesische collega’s die achteraf besmet bleken te zijn.

Premier Rutte houdt maandagavond om 19 uur een televisietoespraak op NOS en RTL over ‘verdere ontwikkelingen de komende weken en maanden’. Mogelijkheden die het kabinet nog achter de hand heeft, zijn de sluiting van de grenzen en Schiphol.

LEES OOK:

In Brabant minder ziekenhuisopnamen, ‘maar tweede, grotere coronagolf komt eraan’

Sinds twee dagen daalt het aantal opgenomen coronapatiënten in Brabantse ziekenhuizen. De piek van de carnavalsgolf is mogelijk voorbij, maar in de rest van het land neemt het aantal ziekenhuisopnamen juist toe. ‘Hoe heftig dat gaat worden, weten we niet. De komende dagen zijn daarin cruciaal.’

Coronavirus duwt personeel tijdelijk de ww in bij duizenden bedrijven – met KLM als grootste

Meer dan vijfduizend Nederlandse bedrijven hebben werktijdverkorting aangevraagd, omdat ze door het coronavirus niet meer genoeg werk hebben voor hun personeel. Dat aantal is ongekend, zegt het ministerie van Sociale Zaken.

Italië zingt zich door de coronacrisis heen, hele steden staan op het balkon

Nadat Italië vorige week maandag vrijwel volledig tot stilstand kwam vanwege het coronavirus, was het de eerste paar dagen doodstil op straat. Tot een paar inwoners van de Toscaanse stad Siena vanuit hun open ramen een populair stadslied begonnen te zingen, en zo de eerste Italiaanse quarantainetraditie ontstond.

In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het coronavirus. De laatste ontwikkelingen worden bijgehouden in ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden