Scholen in Italie gaan seksuele voorlichting geven

ROME..

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

De Italiaanse openbare scholen krijgen een nieuw vak: seksuele voorlichting. Deze doorbreking van een oud taboe, dat seksualiteit onbespreekbaar maakte, is te danken aan de verontwaardiging over recente gevallen van seksmisdaden, vooral de verkrachting, moord en verbranding van een negenjarig jongetje.

Onder kerkelijke druk heeft de regerende christen-democratische partij zich jarenlang met succes verzet tegen seksuele voorlichting op school. De regering-Prodi steunt mede op een partij van christen-democratische huize. Niettemin heeft ze gisteren besloten op de lagere en middelbare scholen seksuele voorlichting tot een verplicht vak te maken. Daarvoor zal een speciale docentenopleiding worden ingesteld.

Deze maatregelen maken deel uit van een 'strategisch plan' om de kinderen beter te wapenen tegen seksueel misbruik en om het geweld tegen hen aan banden te leggen. Gewetensbezwaarden zullen voor hun alternatieve dienstplicht worden ingezet als bewakers van scholen om de kinderen te beschermen tegen pedofielen. Een speciaal politiekorps wordt gevormd ter bestrijding van misdrijven tegen kinderen. En de tv zal inzake seks haar verantwoordelijkheid moeten kennen.

Deze initiatieven volgen op een golf van seksuele misdrijven tegen kinderen: schandalen over kinderporno, misbruik door een leraar van zijn leerlingen, een groepsverkrachting door acht jongens van een vijtienjarige schoolgenote, en vooral de infame dood van Silvestro in een dorp bij Napels. Deze negenjarige werd misbruikt door een zeventigjarige boer en diens twee schoonzoons. Ze hebben hem doodgeslagen, in stukken gehakt en op een vuilnisbelt verbrand.

Duizenden mensen, onder wie veel kinderen, namen deel aan een protestdemonstratie. Velen eisten de doodstraf voor de daders.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden