Scholen Almere vooruit, maar nog steeds zwak

Het aantal zwakke scholen in Almere is dit jaar afgenomen, maar zit nog steeds ver boven het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit de Monitor Onderwijs Almere 2011, die vandaag is gepresenteerd.

© ThinkStock

Ruim 20 procent van de scholen voor (speciaal) basisonderwijs in de stad staat te boek als zwak of zeer zwak, tegen een landelijk percentage van 7. In januari werd nog ruim een derde van de Almeerse basisscholen als (zeer) zwak bestempeld.

De gemeente Almere trok begin dit jaar 2,3 miljoen euro extra uit om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen, maar het onderwijs zit nog steeds op een zorgwekkend niveau, vergeleken met de landelijke cijfers en die van de vier grote steden.

Naast het hoge aantal zwakke basisscholen is het aantal achterstandsleerlingen dat extra onderwijs krijgt in groep 1 en 2 te laag. Ook de taalprestaties blijven achter. Bovengemiddeld veel kinderen in de lagere klassen hebben moeite met begrijpend lezen of hebben een te beperkte woordenschat. Wel is er ook op dit gebied vooruitgang geboekt.

'We staan hier nog niet bij te juichen, maar de scholen zitten op het goede spoor', aldus de Almeerse wethouder van onderwijs René Peeters. Hij wijst onder meer op de gemiddelde scores in de CITO-toets die ruim een punt omhoog zijn gegaan en een hoger percentage leerlingen dat doorstroomt naar andere opleidingen of dat een diploma haalt.

Peeters is positief, maar benadrukt nog niet tevreden te zijn. Vooral de problemen die veel kinderen nog hebben met begrijpend lezen en de Nederlandse taal krijgen de komende tijd veel aandacht. De wethouder wil dat er in 2014 geen enkele zwakke school meer is in Almere. 'We liggen zeer op schema, we lopen zelfs iets voor. Nul procent zwakke scholen, dat kan en gaat lukken'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden