Scholen: 7 procent onder de maat

Het gaat beter, maar nog steeds geeft een op de vijf docenten slecht les...

Den Haag Ruim de helft van de leraren is niet in staat lessen af te stemmen op verschillende typen leerlingen; 20 procent heeft moeite de lesstof duidelijk uit te leggen. Dat blijkt uit het woensdag verschenen jaarverslag van de Inspectie van het Onderwijs.

Hoewel het aantal (zeer) zwakke scholen is gedaald, krijgen nog 145 duizend leerlingen onderwijs van onvoldoende kwaliteit. Dat is 7 procent van het totaal. De zwakke scholen staan vooral in het noorden en de vier grote steden.

De situatie in het speciaal onderwijs is het ergst. Bijna 30 procent van de scholen staat daar onder verscherpt toezicht. Op het vwo is het percentage (zeer) zwakke scholen gestegen. Het praktijkonderwijs boekte de meeste verbeteringen. Criteria voor de beoordeling waren het aantal lesuren, de examenresultaten en de hoogte van de schooluitval.

Zwakke scholen moeten kritischer naar zichzelf kijken. De inspectie vindt dat scholen te vaak achterstandsleerlingen als excuus gebruiken, terwijl slechte prestaties meestal te wijten zijn aan zwak leiderschap, personele problemen en de leskwaliteit.

De inspectie pleit voor meer prestatiegericht onderwijs. Dat is lesgeven met duidelijke doelen voor individuele leerlingen. Prestatiegerichtheid helpt om de resultaten van alle leerlingen te verhogen.

Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) wil het aantal zwakke scholen terugbrengen door de schoolleiding extra steun te bieden. Ook wil ze meer en beter opgeleide docenten en hogere eisen voor leerlingen en studenten. ‘Toen de Fontys Hogeschool besloot de propedeuse terug te brengen van twee naar een jaar, steeg het rendement van 50 naar 80 procent. Blijkbaar werkt het om veeleisender te zijn.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.