Nieuws

Schokkende beelden van massa-executie in Ethiopië

In het Ethiopische conflictgebied Tigray is schokkend bewijs gevonden van de moord op ruim tien ongewapende mannen. Videobeelden laten zien hoe figuren in uniformen van het Ethiopische leger de mannen doodschieten en vervolgens van een klif gooien. Dit soort rechtstreekse beelden van de gruweldaden in Tigray is uiterst zeldzaam, want het regionale strijdtoneel is al vijf maanden goeddeels afgeschermd voor de buitenwereld.

Lokale machthebbers in Tigray raakten in november slaags met troepen van de centrale overheid van Ethiopië.  Beeld AFP
Lokale machthebbers in Tigray raakten in november slaags met troepen van de centrale overheid van Ethiopië.Beeld AFP

De moordpartij in Tigray wordt gemeld door de BBC en CNN. Zij analyseerden de videobeelden en concluderen dat die gemaakt werden in de omgeving van het plaatsje Mahbere Dego en dat de beelden waarschijnlijk dateren van januari. De BBC kreeg bij het onderzoek hulp van onder meer Bellingcat, het onderzoekscollectief dat is gespecialiseerd in het uitpluizen van de tijd en de locatie waarop allerhande foto’s en video’s zijn gemaakt. BBC en CNN citeren bovendien inwoners van Mahbere Dego die zeggen dat daar in januari tientallen mensen werden weggevoerd door soldaten van het Ethiopische regeringsleger.

Op de beelden is te zien hoe de figuren in de Ethiopische legeruniformen met elkaar praten in het Amhaars, de grootste officiële taal van Ethiopië. Hun slachtoffers, in burgerkledij, spreken de lokale Tigray-taal. De slachtoffers worden naar de rand van de klif nabij Mahbere Dego geleid, doodgeschoten en naar beneden gegooid. ‘Niet een van hen moet gespaard blijven’, zegt iemand buiten het zicht van de camera. Een ander zegt: ‘We moeten dit op video vastleggen, hoe deze mensen sterven.’

In het bijzonder alarmerend

Mensenrechtenorganisaties reageren onthutst. Eerder is al wel een hele reeks aan wantoestanden vastgesteld in Tigray, een gebied waar de lokale machthebbers in november slaags raakten met troepen van de centrale overheid van Ethiopië. Maar de meldingen van bijvoorbeeld beschietingen op steden of verkrachtingen van vrouwen kwamen veelal achteraf, van vluchtelingen of via telefonische interviews. De rauwe videobeelden van executies die nu circuleren, zijn ‘in het bijzonder’ alarmerend, zegt Human Rights Watch tegenover de BBC.

De regering van Ethiopië laat aan de BBC weten dat de videobeelden van schijnbaar willekeurige terechtstellingen door Ethiopische soldaten ‘niet als bewijs kunnen worden beschouwd’. Volgens de regering zijn de beelden niet te vertrouwen omdat ze aanvankelijk op sociale media waren verschenen.

Het videomateriaal werd vorige maand voor het eerst vertoond door een pro-Tigray-kanaal op Youtube. Een medewerker van dit kanaal, gevestigd in de VS, zegt tegen CNN dat het beeldmateriaal was verkregen van een Ethiopische soldaat die bij de moordpartij betrokken was geweest en die naderhand last kreeg van zijn geweten. CNN en de BBC verifieerden de locatie van de moordpartij door het landschap dat op het beeldmateriaal te zien is na te trekken met speciale software. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International deed haar eigen geolocating en onderschrijft de conclusie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden