Schok na arrestatie van agent/crimineel

ARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - Met de aanhouding van de tweede man van de politie van Lyon lijkt de corruptie nu ook de top van de Franse politiemacht te vergiftigen. De adjunct-commissaris, Michel Neyret (55), wordt ervan verdacht zich door criminelen te hebben laten betalen en in beslag genomen cannabis te hebben doorverkocht of gebruikt om informanten mee te betalen. Met hem zijn nog zes andere leidinggevende politieagenten uit Lyon en Grenoble aangehouden. Ook de vrouw van Neyret en enkele mogelijke betrokkenen uit het criminele milieu werden gearresteerd.

Neyret - halflang haar, baard van drie dagen - had in een politiecarrière van 35 jaar een enorme staat van dienst opgebouwd. Hij gold als een charismatische diender met een voorkeur voor het handwerk, die onorthodoxe methoden toepaste en daarmee verrassende resultaten boekte. Zijn kennis van het milieu werd onlangs nog ingezet voor het maken van de speelfilm Les Lyonnais van Olivier Marchal, over de georganiseerde misdaad in de stad.

Vanwege zijn mooie staat van dienst kreeg hij in 2004 het Legion d'honneur uit handen van Nicolas Sarkozy, toen nog minister van Binnenlandse Zaken. Hij verscheen ook geregeld in tv-uitzendingen om de werkwijze van de politie toe te lichten. In september nog legde hij in een tv-reportage uit hoe de politie optreedt tegen brute overvallen op juweliers in het centrum van Lyon.

De commissaris werd al een aantal maanden afgeluisterd door de inlichtingendienst. De vondst van 111 kilo cocaïne in het Parijse appartement van een Saoedische prinses bracht de zaak aan het rollen. Bij het onderzoek stuitte de politie ook op bankrekeningen van Neyret in Genève, die gebruikt zouden zijn om drugsgeld wit te wassen.

In politiekringen wordt tot zijn verdediging aangevoerd dat geen agent tientallen jaren jacht kan maken op de georganiseerde misdaad zonder contacten op te doen in dat milieu. Collega's noemden zijn arrestatie 'een aardbeving'. Een advocaat uit Lyon die vaak leden van de georganiseerde misdaad bijstaat, zegt dat het goed gebruik is informanten te betalen uit in beslag genomen goederen. 'Dat weet ook de politietop.'

Frankrijk wordt al maanden geplaagd door een stroom onthullingen over corruptie. Tot op heden betroffen die vooral politici.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden