Schok in Hongarije na sluiting kritische krant

De grootste oppositiekrant van Hongarije, Népszabadság, is zaterdagmorgen onverwacht gesloten. Dat maakte het mediabedrijf achter Népszabadság, Mediaworks, vanmorgen bekend. Op haar Facebook-pagina spreekt de krant van een 'coup'. 'We zijn geschokt', zo zegt een anonieme redacteur tegen het Franse persbureau AFP.

Jenne Jan Holtland
De Hongaarse premier Orbán Beeld afp
De Hongaarse premier OrbánBeeld afp

De website van de krant is uit de lucht gehaald. Op de site staat nu een persverklaring van Mediaworks waarin de sluiting uitgelegd wordt als het gevolg van tegenvallende verkoopcijfers. Népszabadság heeft een oplage van 40 duizend exemplaren. De krant was tot 1989 in handen van de communistische partij, en is daarna een tijdlang het orgaan geweest van de socialistische MSZP voor het onafhankelijk werd.

Mediaworks zegt zich te beraden op een nieuw model voor de krant. In de Hongaarse media wordt dit weekend druk gespeculeerd over mogelijke kandidaten voor een overname. Ook wordt met grote scepsis op die verklaring van het concern gereageerd. De sluiting van Népszabadság volgt namelijk op een reeks aan onthullingen over corruptie binnen de Fidesz-partij van premier Viktor Orbán.

De krant bracht onder meer het nieuws dat Fidesz-minister Antal Rogán op de dag van het referendum over 'asielquota', vorige week zondag, met een helikopter à 2.500 euro naar een bruiloft was gevlogen.

Precaire situatie persvrijheid

'Fidesz zit achter de sluiting', zegt Balázs Tóth van de non-gouvernementele organisatie Helsinki Committee. 'Daarover bestaat geen twijfel. Het is algemeen bekend dat regeringskritische media in Hongarije vroeg of laat te maken krijgen met aanvallen. Bovendien: is het zo dat politiek georiënteerde kranten in Hongarije verliesgevend zijn. Dat is niets nieuws.'

Twee jaar geleden werd de toen nog oppositiegezinde krant Origo ook al gebreideld middels een overname door een ander bedrijf. Origo volgt sindsdien de lijn van de regering. Al langer maken mensenrechtenorganisaties en europarlementariërs zich zorgen over de precaire situatie van de persvrijheid in Hongarije. Het grootste deel van de media is in handen van getrouwen van premier Orbán.

Demonstratie

Redacteuren van Népszabadság werden vanmorgen per brief van het besluit op de hoogte gesteld. Ze kunnen niet langer bij hun e-mail. De hoofdredacteur moest het nieuws zelfs telefonisch van een nicht vernemen, zo melden Hongaarse media.

'Met deze daad heeft de strijd van de regering-Orbán tegen de persvrijheid zijn piek bereikt', reageerde Viktor Szigetvari, fractievoorzitter van oppositiepartij Együtt ('Samen')

Op Facebook is opgeroepen tot een demonstratie, vanavond voor het parlement in Boedapest. De organisatoren roepen mensen op zonder partijsymbolen te komen, zodat het protest niet geclaimd kan worden door een oppositiepartij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden