Schoften en schoften

Heksen voorspellen dat Macbeth koning van Schotland zal worden. Onder pressie van zijn vrouw helpt hij het lot een handje....

carel alphenaar

In het Rotterdamse Ro Theater speelt Ste ven Van Watermeulen een prachtige rol als de gekwelde Macbeth met zijn macabere levensopdracht. Het lijkt of Macbeth zijn genetische aanleg moet waarmaken. De heksen hebben ook voorspeld dat hij, voorzover hij kan nagaan, onoverwinnelijk is. Dus zal hij geen druppel bloed sparen. Maar als blijkt dat hij zijn kansen onjuist heeft getaxeerd en hij met de fysieke dood bedreigd wordt, voelen we iets van medelijden voor hem omdat Van Wa ter meulen zo'n gaaf pleidooi houdt voor de schoft-in-nood. Regie Alize Zandwijk.

In datzelfde Ro Theater zijn nog drie korte voorstellingen en suite te zien van Macbeth als Bloetwollefduivel. Dit stuk is van de Vlaamse archetypeur Jan Decorte die een taal schrijft waarin woorden als antieke kanonskogels rond geslingerd worden. Compacte oer-Vlaam se woorden met een aura waarvan je koud wordt. Decorte maakt van Macbeth een monster dat al voor zijn geboorte zijn moeder leegvreet. Moeder eindigt dan ook als vel. De tekst wordt gespeeld door kinderen en volwassenen en gezongen door zangers in een vervoerend operaatje van Walter Hus. Het eindigt spectaculair.

In Brussel presenteert de Koninklijke Vlaam se Schouwburg een piepjonge Macbeth (Steve Geerts) die bijna bij je op schoot komt spelen. Hij genereert hartverscheurende en geestige sterfscènes. Zijn tandenweelde is het hele stuk door stand-by om na elke moord de verontschuldigende grijns te sieren: sorry hoor! Zoiets als die seriemoordenaar die pas nog in de Franse beklaagdenbank stond. Of zoals Tony Blair bij de inkuiling van nog meer evenhoevigen. Die grijns was de samenvatting van het concept. Hij zal me zeker tot Pink steren achtervolgen. Aan het eind van het stuk liet de regisseur (Ola Mafaalani uit Hol land) onrijpe tomaten uitdelen om Mac beth mee te bekogelen. Mijn tomaat heb ik opgegeten.

Nu wacht ik nog op de Macbeth van Gerard jan Rijnders bij Toneelgroep Am ster dam, die me al vertelde dat het Schotse paar in zijn visie een uitstekend huwelijk heeft. Kan ik eindelijk eens de albasten trekken vergeten van de laatste Lady Macbeth op de Amsterdamse planken, gespeeld door de moeder van Anne marie Oster.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden