Schoffelen

Als de brancheorganisatie van groene ondernemers, de vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) hebben wij grote moeite met het negatieve beeld dat geschetst wordt van schoffelwerkzaamheden in het artikel `Proefproces over schoffel-weigenaar` (Economie, 22 april)....

Bert Gijsberts en Houten voorzitter VHG

Het groen in ieders woonwijk behoort tot de openbare ruimte en is meestal eigendom van de gemeente of een woningbouwcorporatie. Iedereen geniet van dit groen en maakt er gebruik van. Daardoor wordt het groen in wijken vaak zwaar belast en is goed onderhoud van belang: door te schoffelen.

Goed onderhoud leidt tot een hoogwaardige buitenruimte, waar iets te beleven valt, en die waarde toevoegt aan het woongenot. Een ruimte die uit meer bestaat dan heesters vol zwerfvuil om de flat en een stukje gazon met hondenpoep. Mooi voor bewoners, maar ook mooi voor de eigenaar van het onroerend goed. Groen in wijken kan tot waardestijgingen rond de 14 procent leiden, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Een groene omgeving speelt een belangrijke rol in het voorkomen van gezondheidsklachten. De Gezondheidsraad concludeert in haar rapport Natuur en gezondheid dat `groen in de omgeving gunstig is voor de gezondheid`. Goede inrichting, beheer, aanleg en onderhoud zijn belangrijke instrumenten bij het streven naar welzijnsverbetering.

Hopelijk aanschouwt bijstandgerechtigde B. het groen in zijn omgeving nog eens goed en bedenkt hij zich andermaal voordat hij schoffelen neerzet als `totale lethargie`. Schoffelen levert een bijdrage aan de kwaliteit van ons leven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden