Schoenbom Reid met hand gemaakt

De schoenbommen die de Engelsman Richard Reid wilde gebruiken om een vliegtuig op te blazen, zijn 'eigengemaakt'. Testen hebben uitgewezen dat als de explosieven tegen de romp van het toestel waren geplaatst, zij daarin een gat hadden kunnen slaan....

Dat verklaarde een agente van de FBI vrijdag tijdens een zitting in Boston waarop moest worden uitgemaakt of Reid in voorlopige hechtenis bleef. Mede op grond van deze getuigenis bepaalde een federale rechter dat Reid gevangen blijft en betaling van een borgsom voor vrijlating niet mogelijk is.

De 28-jarige Brit werd aangehouden in Boston, nadat de vlucht uit Parijs vanwege het incident was omgeleid. Hij werd aan boord overmeesterd door personeel van het vliegtuig en medepassagiers nadat hij had gepoogd de lont van de springstof aan te steken met een lucifer.

Reid, zoon van een Britse moeder en een Jamaicaanse vader en opgegroeid in Engeland, wordt beschuldigd van het hinderen van vliegtuigpersoneel. Daar staat in de Verenigde Staten een celstraf van twintig jaar op. De FBI heeft laten weten dat hem vermoedelijk zwaardere delicten ten laste zullen worden gelegd.

De Amerikaanse opsporingsdienst probeert wereldwijd de contacten van de Engelsman in kaart te brengen, om te ontdekken of hij handlangers had. Inmiddels is er in Nederland een politieteam aan de slag gegaan dat onderzoekt of Reid in Amsterdam de explosieven heeft gekocht. Het team staat onder leiding van het Openbaar Ministerie in Amsterdam, dat gisteren vanwege 'onderzoeksbelang' geen commentaar wilde geven.

De Brit heeft volgens anonieme Franse rechercheurs tegen de FBI verklaard dat hij een internetsite had gevonden waarop de springstof werd aangeboden. Hij zou vervolgens in een 'tuin in Amsterdam' van een man de explosieven hebben ontvangen tegen betaling van vijftienhonderd dollar cash.

Reid zou van augustus tot november hebben vertoefd in Amsterdam en als bordenwasser in verschillende restaurants in het centrum hebben gewerkt, zo melden Belgische en Franse bronnen. In België loopt een onderzoek omdat de bekeerde moslim bij de Britse ambassade in Brussel een nieuw paspoort heeft gehaald. In Frankrijk zijn rechercheurs naspeuringen begonnen omdat hij in Parijs een duur ticket naar Antigua via Miami kocht en de controles op het vliegveld wist te omzeilen.

De moeder van Reid gaf gisteren een verklaring uit waarin ze liet weten dat ze niet meer van de zaak wist dan dat ze van de media had vernomen. Zijn vader zei volgens een Britse krant dat hij wel 'gehersenspoeld' moet zijn. Dezelfde krant meldt dat de vader een crimineel is en in totaal achttien jaar gevangen heeft gezeten. Zoon Richard zou diefstallen op zijn kerfstok hebben en in een moskee in Brixton in contact zijn gekomen met extremistische moslims.

In de maanden voorafgaand aan de poging tot aanslag zou hij heel wat landen hebben bezocht. Behalve Nederland, België en Frankrijk, zou hij ook Israël, Egypte, Pakistan en mogelijk Afghanistan hebben bezocht.

In dat laatste land zou hij volgens Amerikaanse bronnen Zacarias Moussaoui hebben ontmoet, de 'twintigste kaper' die in de VS gevangen zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.