'Schnitzelgate' krijgt vervolg: Vegetarische Slager moet namen vleesvervangers veranderen

'Schnitzelgate' krijgt een vervolg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de Vegetarische Slager - een producent van vleesvervangers - gesommeerd een groot aantal van zijn productnamen te veranderen. Het gaat om aanduidingen als Visvrije tonyn, Kipstuckjes en Gerookte speckjes.

Mac van Dinther
null Beeld
Beeld

Volgens de NVWA kunnen die verwarrend en misleidend zijn. Dat is in strijd met de wet. De Vegetarische Slager krijgt tot maart volgend jaar de tijd om de namen te wijzigen. Doet het bedrijf dat niet, dan dreigt er een boete.

Bij de Vegetarische Slager is met verbazing gereageerd. Volgens mede-oprichter Niko Koffeman is er sprake van een 'politiek gemotiveerde' actie, waarachter de vleeslobby zit. Andere producenten van vleesvervangers zoals Vivera en Good Bite gebruiken vergelijkbare benamingen voor hun producten. Zij hebben niets gehoord.

Schnitzelgate

De discussie rond vleesnamen voor vleesvervangers speelt al langer. In 2012 maakte CDA-kamerlid Jaco Geurts bezwaar tegen het gebruik van termen als burgers en schnitzels voor vleesvervangers. Daar werd toen lacherig over gedaan. Het woord 'schnitzelgate' was geboren.

Begin dit jaar rakelden Kamerleden Erik Ziengs en Helma Lodder (beiden VVD) de zaak op naar aanleiding van een discussie in Duitsland over het gebruik van het woord curryworst voor vegetarische worst. In antwoord op Kamervragen schreef minister Schippers niets te zien in een verbod van vleesnamen voor vegetarische producten.

null Beeld
Beeld

Maar nu blijkt dat de NVWA de kwestie niet laat rusten. Volgens Koffeman wordt zijn bedrijf er om politieke redenen uitgepikt. Koffeman is naast zijn werk voor de Vegetarische Slager ook senator voor de Partij voor de Dieren. Directeur Jaap Korteweg is de voormalige partner van Marianne Thieme, fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Dat kan geen toeval zijn, meent Koffeman. 'Als dit nou onderdeel was van een algemene aanpak. Maar dat is niet aan de orde.' Zijn indruk wordt nog versterkt door een interne notitie van de NVWA over de politieke discussie rond deze kwestie. Daarin wordt de Vegetarische Slager als enige bedrijf bij naam genoemd.

Volgens een woordvoerder van de NVWA is er sprake van een puur administratieve handeling. 'Wij hebben een melding binnen gekregen. We hebben de overtreding geconstateerd en de waarschuwing verstuurd.'

null Beeld
Beeld

Na de ophef in 2012 deed de Vegetarische Slager een paar kleine aanpassingen. Gehakt werd Gehackt, tonijn veranderde in visvrije tonyn. Sinds september zijn alle productnamen voorzien van het voorvoegsel 'vegetarisch'.

Of dat genoeg is, kan de NVWA niet zeggen. Mocht het tot een boete komen, dan gaat de Vegetarische Slager zeker in beroep, kondigt Koffeman aan.

Aanvullingen & verbeteringen
In een eerdere versie van dit artikel stond dat directeur van de Vegetarische Slager Jaap Korteweg en Marianne Thieme partners zijn. Zij zijn echter uit elkaar.

Sojamelk, tofukaas, speckjes: hier vindt u alles over 'schnitzelgate'

Sojamelk, broccolirijst en tofukaas. Plantaardige producten liggen onder vuur wegens hun 'misleidende' namen. Tot aan het Europees Hof voeren voedsellobby's juridische gevechten.

Teun van de Keuken steekt VVD-Kamerlid Erik Ziengs een hart onder de riem in #schnitzelgate.

De Vegetarische Slager bracht de supermarkt al vleesloze saté en werkt aan plantaardige biefstuk die beter smaakt dan het origineel. Nu is het tijd voor het grote werk: niets minder dan een wereldwijde voedselrevolutie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden