Schnetz weg als partijvoorzitter Leefbaar Utrecht

Mede-oprichter Broos Schnetz heeft woensdag na acht jaar zijn functie als partijvoorzitter van Leefbaar Utrecht neergelegd. Schnetz stond in 1997 samen met Henk Westbroek aan de wieg van de stadspartij, die vervolgens eerst met negen en later met veertien zetels de grootste fractie in de Utrechtse gemeenteraad werd....

Westbroek trok zich als fractievoorzitter al eerder terug, Schnetz volgt nu omdat het volgens hem tijd is voor nieuwe mensen om de partij te gaan leiden naar de komende gemeenteraadsverkiezingen.

De scheidend voorzitter leidde zijn partij met strakke hand. Zo zat hij steeds het wekelijkse fractieoverleg voor en had hij intensief contact met de wethouders van (niet alleen) zijn partij.

Leefbaar Utrecht was onder leiding van Schnetz een van de weinige ‘leefbaar’ partijen zonder grote onderlinge twisten. Ook kende de partij geen opstappende raadsleden, die onder eigen vlag een raadszetel bezet hielden of overliepen naar andere partijen.

Leefbaar Utrecht heeft volgens Schnetz zeker toekomst, al verwacht hij dat zijn partij bij de verkiezingen in maart verlies zal leiden. Dat is volgens hem nu eenmaal het gevolg van het dragen van bestuursverantwoordelijkheid.

Toch sluit hij niet uit dat zijn partij weer als grootste uit de bus komt. Evenmin sluit Schnetz uit dat hij ooit wethouder wordt. Ook bestaat volgens hem de mogelijkheid dat hij, net als Henk Westbroek, als lijstduwer op de kandidatenlijst voor de verkiezingen gaat staan.

Overigens is Schnetz voorzitter geworden van de commissie die de kandidatenlijst gaat opstellen. Hij verwacht dat van de huidige veertien raadsleden er vier of vijf verkiesbaar zullen zijn. Samen met de nieuwe kandidaten zal het ‘soortelijk gewicht’ van de kandidaat-raadsleden groter zijn dan bij de vorige verkiezingen, aldus Schnetz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.