Schmitz wil tarieven voor eigen bijdrage rechtshulp wijzigen

De tarieven die worden gebruikt bij het vaststellen van een eigen bijdrage voor rechtshulp, deugen niet. Hierdoor zijn steeds meer rechtzoekenden buiten gefinancierde rechtsbijstand komen te vallen....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Schmitz zei dinsdag bij de presentatie van het evaluatie-onderzoek naar de Wet op de Rechtsbijstand dat de toegang tot de rechter zijn prijs mag hebben. 'Maar dit mag er niet toe leiden dat mensen met wezenlijke rechtsproblemen van rechtsbijstand verstoken blijven.'

Bij de behandeling van de wet (die sinds 1 januari 1994 van kracht is) is er steeds vanuit gegaan dat 62 procent van de burgers aanspraak kon blijven maken op gesubsidieerde juridische hulp. Uit het onderzoek blijkt echter dat dit slechts 48 procent is.

Sinds de invoering van de wet is het aantal toevoegingen van advocaten met gemiddeld 32 procent gedaald. Dat percentage ligt en stuk hoger dan werd verwacht. De Raden voor de Rechtsbijstand adviseren de wet aan te passen om de reductie tegen te gaan.

D66, GroenLinks en de SP vroegen Schmitz dinsdag om opheldering. De staatssecretaris heeft het evaluatierapport inmiddels naar de Tweede Kamer gestuurd. Ze zegde toe over enkele weken met een meer inhoudelijke reactie te komen.

Volgens de werkgroep die de werking van de wet heeft onderzocht, moeten de inkomensgrenzen voor gefinancierde rechtsbijstand met 325 gulden worden verhoogd. De eigen bijdragen moet in evenwicht worden gebracht met de draagkracht van de rechtzoekende.

Schmitz verklaarde dat Justitie 'verantwoordelijkheid is voor een evenwichtige tariefstructuur.' En: 'De toegang tot de rechter moet gewaarborgd blijven.' Zij is voorstander van een vervolgstudie. Daaruit moet onder meer blijken of burgers zelf op zoek zijn gegaan naar alternatieven.

De Vereniging van Rechtshulp beschuldigt oud-minister Hirsch Ballin van het achterhouden van informatie over de werking van de wet. Hirsch Ballin zou al in januari 1994 op de hoogte zijn geweest over de te verwachten daling van het bereik. Die informatie zou hij bij de behandeling van de wet in de Eerste Kamer hebben verzwegen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.