Schmitz verwacht spoedig eind aan problemen bij IND

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) wachten 14.500 eerste asielaanvragen op afhandeling. In een brief aan de Tweede Kamer erkent staatssecretaris Schmitz van Justitie dat de IND grote problemen heeft bij de afwikkeling van de verzoeken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

Schmitz baseert haar optimisme op het veel lager aantal vreemdelingen dat dit jaar Nederland binnenkomt (35 duizend, wellicht nog minder), en op de personeelsuitbreiding bij de IND. Het nieuwe IND-personeel kon echter vanwege de overvloed aan asielverzoeken van vorig jaar niet goed worden opgeleid. Verder blijkt de IND te zijn overvallen doordat de rechter de nieuwe Vreemdelingenwet die in 1994 van kracht werd, anders uitlegde dan verwacht. De problemen waren niet te vermijden, schrijft Schmitz aan de Kamer.

Binnen de IND wordt hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering. Er is een speciaal programma ontwikkeld, waaraan niet alleen de IND zelf heeft meegewerkt, maar ook externe personen en instanties: de Nationale Ombudsman, rechters, en bestuurders. De IND-medewerkers leren tegenwoordig hoe ze de telefoon moeten aannnemen en wat het Schengen-verdrag precies inhoudt.

Voor nieuwe asielzaken moet de 'doorlooptijd' gemiddeld zeven maanden bedragen, klachten worden binnen tien dagen behandeld, aldus de brief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden