Schmidt beschuldigt Bundesbank van afkeer tegen EMU

Het standpunt van de Duitse centrale bank over de EMU, de Economische en Monetaire Unie van Europa, riekt sterk naar nationalisme....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Dit schrijft oud-bondskanselier Helmut Schmidt in het weekblad Die Zeit, waar hij op het ogenblik een erefunctie in de hoofdredactie vervult. Schmidt kan worden gezien als een van de grondleggers van de EMU. Hij stond in de jaren zeventig, samen met de Franse president Giscard d'Estaing aan de basis van het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Het EMS was bedoeld om de schommelingen in de wisselkoersen van de Europese munten sterk te beperken. De EMU gaat nog verder door invoering van een vaste wisselkoers voor de deelnemende landen aan de Europese monetaire unie.

'Onder het mom van economische competentie en met populistische uitspraken voedt de Bundesbank de nationalistische gevoelens tegenover de mark', aldus de voormalige bondskanselier. Bij zijn artikel is een illustratie geplaatst van een munt van één mark met daarboven een Pruisische helm.

De kritiek van Schmidt volgt een rumoerige week in Europa over de EMU. De aanzet daartoe werd gegeven door de Duitse minister van Financiën, Theo Waigel, die vorige week nog eens benadrukte dat de eisen voor toetreding tot de EMU strikt moeten worden toegepast. Tot grote ergernis van de Italiaanse regering zei Waigel niet te verwachten dat Italië straks tot de eerste groep EMU-landen zal behoren. Ook andere landen hebben volgens Waigl nog de nodige problemen. Een poging van Bondskanselier Helmut Kohl afgelopen weekeinde om de Italiaanse gemoederen tot bedaren te brengen slaagde maar half.

Horst Köhler, Duitslands staatssecretaris van Financiën die namens Bonn mede heeft onderhandeld over het Verdrag van Maastricht, verklaarde te geloven dat Schmidt overdrijft. Op het ogenblik komen weliswaar alleen Duitsland en Luxemburg voor de EMU in aanmerking, maar in een later stadium zullen ook Frankrijk, Denemarken en Groot-Brittannië aan de criteria kunnen voldoen, aldus Köhler.

De vorming van de EMU leidt niet alleen tot verhitte discussies maar dreigt ook een hoge Europese ambtenaar zijn baan te kosten. De man, de Brit Bernard Connolly, dienauw betrekken is bij de monetaire zaken binnen de Europese Unie, publiceerde onlangs een boek (The rotten heart of Europe: The dirty war for Europe's money) waarin hij het streven naar de eenheidsmunt een gevaarlijke vertrouwenstruc noemde, die bedreigend is voor de vrede tussen Duitsland en Frankrijk. Om dit boek te schrijven nam Connolly onbetaald verlof op.

Zijn verlof zou volgende week zijn afgelopen maar van een terugkeer zal voorlopig geen sprake zijn. De Europese Commissie heeft, zo deelde een woordvoerder gisteren mee, hem geschorst. Hij zal binnenkort zijn optreden, dat bij met name commissievoorzitter Jacques Santer verkeerd is gevallen, kunnen verdedigen. Daarna moet worden vastgesteld of hij de regels van de Europese Commissie inderdaad heeft geschonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden