Schitterend eerbetoon aan clubliefde

Het laatste jaar van FC Twente is een schitterend eerbetoon aan de liefde van supporters voor hun club.

null Beeld
Beeld

Martin is Vak-P-supporter van FC Twente, een jongen van de harde kern. Als tijdens het seizoen 2015-2016 het zoveelste lijk uit de kast dondert - misleiding van de KNVB bij een transfer - dreigt zijn watertrappelende club kopje onder te gaan. Wat als Twente zijn licentie verliest, failliet gaat of wordt opgeheven, hoe woest zullen de supporters dan zijn? 'Dan kun je negentig procent een touw geven', zegt Martin tegen Erik Dijkstra. 'Dan is het afgelopen. Knoop mij maar op. Aju.'

In Het laatste jaar van FC Twente, een VARA-documentaire van Geertjan Lassche, stelt Dijkstra (onder meer bekend als Jakhals Erik uit DWDD's Jakhalzen en van Bureau Sport) de vraag hoe het zover heeft kunnen komen met de club die hij van kinds af aan toejuicht. In 2010 hield hij nog de schaal omhoog in de kleedkamer van de landskampioen. 'Het is niet te geloven hè?' riep hij toen naar clubvoorzitter Joop Munsterman. Nu is het niet te geloven dat hetzelfde Twente kampt met een schuld van 100 miljoen euro. Welkom in de hel van Enschede.

Toen Lassche en Dijkstra aan hun samenwerking begonnen, hadden ze niet kunnen bevroeden dat het met Twente zó rap bergafwaarts zou gaan. De ene tegenslag volgde de andere op. Boffen voor hun film die op deze manier gemakkelijk anderhalf uur zou kunnen boeien, slecht voor het gloeiende supportershart van Dijkstra.

Net als het gros op de tribune van de Grolsch Veste houdt hij Munsterman verantwoordelijk voor de gebakken peren van de club. Begin 2015 vertrok de voorzitter die groot droomde van Twente als eredivisietopper en vaste waarde in de Champions League. Vanaf dat moment kwam een financiële puinhoop voor de dag die het voortbestaan van de club onzeker maakte. Is er een verband tussen het minderwaardigheidscomplex van de Tukkers en grootheidswaanzin, vraagt Dijkstra zich af.

Gevolgd door Lassche en diens oog voor betekenisrijke details beleeft en bespreekt hij het afgelopen rampjaar van Twente met medefans, ex-spelers en ex-medewerkers. Ook Munsterman neemt uiteindelijk de telefoon op.

Het mooist zijn de close-ups van de emoties die bij voetbal horen: tierende dan wel jankende mannen, die-hards die de prijzenkast veiligstellen voor de bank er beslag op kan leggen en hondstrouwe fanatici die zich genaaid voelen door de stropdassendragers die hún club bijna om zeep hielpen. Bijna, maar niet helemaal.

Twente-watcher Leon ten Voorde, die met twee collega's van De Twentsche Courant Tubantia een journalistiekprijs won voor hun verhalen over de problemen van FC Twente, was een week geleden bij de première van de documentaire in Enschede. 'FC Twente is nog altijd een zoekende wees', zei hij tegen website Twente Insite. 'Maar Het laatste jaar van FC Twente is wel de op maat gesneden therapie voor elke gewonde en gekwelde volger.'

Voor alle andere liefhebbers en haters die het willen zien, is de film een schitterend compleet eerbetoon aan clubliefde die tegen het zwaarste weer bestendig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden