Schippers

Onze buren wisselen even vaak als de maanden van het jaar. Lagen we tot voor kort nog in de Delfshaven, nu liggen we in het Hanzestadje Doesburg....

Als we aankomen, installeren we ons echt. De mast gaat omhoog, de fietsen van boord. De touwen worden opgeruimd en eventueel frissen we de boel op met een plens water. We maken de motor startklaar en sluiten alle afsluiters.

Collega-schippers, vaak beroepsvaart in deze tijd van het jaar, groeten ons en maken een kennismakingsgesprekje. Zij verhuizen meestal de volgende dag alweer. Echt diep gaat zo'n gesprek niet. De hond wordt uitgelaten (hij mag zijn behoefte doen op het voordek maar prefereert gras boven staal) en tot slot nemen we een borrel op de goede vaart. In alles voelen wij ons thuis aan boord. Nou de buren nog.

Onze buurt is even groot als Nederland. We hebben dan ook buren in alle soorten en maten. Streek en plaats bepalen de mate van ontvangst door de nieuwe buren en bewoners van origine. Autochtoon, allochtoon het maakt niet uit, allemaal hebben ze in eerste instantie die blik van: 'Wat moet dat hier!'.

De plaatselijke tolerantie jegens ons soort volk is te meten aan de snelheid waarmee overheidsinstanties je een bezoekje komen brengen. Ze denken dat wij op zijn minst komen potverteren, niks doen of als adviseur gaan functioneren van de plaatselijk criminele organisatie.

Wij zijn ongewilde gasten in eigen land. In welk deel van Nederland we ook aanleggen. Onbekend en dus onbemind.

Maar de lusten van het wonen op een varend monument wegen nog ruimschoots op tegen de lasten. En soms heb je een meevaller. We werden aangenaam verrast door een lokale held die er geen gras over liet groeien toen wij vroegen waar we voor een bepaalde tijd ergens konden liggen. Met één telefoontje regelde hij een winterplek tot april. Een vergoeding voor de plek werd niet opgelegd.

De man blijkt ook nog eens dagelijks in de buurt te vertoeven. De kans op een diepergaand gesprek is dus in potentie aanwezig. Voor de komende twee maanden hebben we dus nieuwe buren.

Met in ieder geval al één buurman die ons ligt. Ach, en dan is de rest al voor de helft aardig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden