Schippers wil zwijgcontract in zorg verbieden

Minister Schippers van VWS wil zwijgcontracten in de zorg wettelijk verbieden. Ook mogen zorginstellingen patiënten en hun nabestaanden niet in een afkoopcontract verbieden om naar de tuchtrechter te gaan. Ze roept patiënten en nabestaanden die nu al een zwijgcontract hebben, op zich te melden bij de inspectie.

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat alle calamiteiten worden gemeld bij de inspecties.Beeld anp

Schippers kondigt dit aan naar aanleiding van de dood van de 21-jarige tophockeyer in het Tergooiziekenhuis in Hilversum. Het ziekenhuis maakte fouten bij zijn dood en sloot een contract af met de moeder, waarin staat dat ze niet mag praten met de media. Daarin moest de moeder ook afzien van het indienen van een klacht bij de tuchtrechter en haar aangifte bij de politie intrekken. Het Tergooiziekenhuis zegt twee keer betalingen te hebben gedaan aan haar, ter vergoeding van kosten en schade.

De inspectie kon tot nu toe niets doen tegen zwijgcontracten, omdat het niet wettelijk verboden is. Schippers meldde eerder zwijgcontracten 'zeer onwenselijk' te vinden, maar wil nu overgaan tot een verbod. 'Een civielrechtelijke schikking mag er nooit toe leiden dat er niet over gesproken mag worden.' Ook mag een schikking er nooit voor zorgen dat iemand zich niet meer mag melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, of geen klacht meer in mag dienen bij het tuchtcollege. 'Dat is onacceptabel', zei Schippers donderdag in een debat in de Tweede Kamer.

Melden bij de inspectie

Eigenlijk vindt zij dat mensen die al een overeenkomst hebben gesloten met zorginstellingen waarin de zwijgplicht staat, zich daar niet aan zouden hoeven houden. Maar omdat zij de consequenties niet kan overzien als die mensen hun zwijgafspraak doorbreken, roept Schippers hen op zich te melden bij de inspectie (IGZ). Een verbod op contact met de IGZ kan volgens Schippers niet, ook al schijnt dat in sommige afkoopcontracten wel te staan. De inspectie kan beoordelen of de zwijgplicht juridisch houdbaar is, maar kan ook met de casus aan de slag gaan.

De 21-jarige hockeyer overleed in november 2014. Hij kwam bij het ziekenhuis binnen met pijn op de borst en benauwdheid, en nog geen 20 uur later overleed hij. Hij had een ontstoken hartzakje. Door miscommunicatie in het ziekenhuis gingen de arts-assistent en verpleegkundigen uit van een mogelijke klaplong, terwijl de longarts dit allang had uitgesloten. Hij besloot de jongen acuut op te nemen, maar zag hem niet zelf omdat hij al naar huis was. De inspectie sleept de longarts voor de tuchtrechter en legde het ziekenhuis maatregelen op, onder meer omdat de calamiteit niet op tijd werd gemeld.

Schippers hoopt met haar oproep aan mensen om met hun zwijgcontract de inspectie te benaderen, ook dat calamiteiten aan het licht komen die onterecht niet zijn gemeld. In principe moeten zorginstellingen elke calamiteit bij de inspectie melden. 'Ook bij twijfel', aldus Schippers.

Rogier Mooij.Beeld LMHC

Overleden in een stuntelend ziekenhuis

De 21-jarige tophockeyer Rogier Mooij heeft pijn op zijn borst en is benauwd als hij op 3 november 2014 de spoedeisende hulp oploopt in het Tergooiziekenhuis in Blaricum. Twintig uur later is hij overleden. Wat gebeurde er in de tussenliggende uren? Lees hier de reconstructie van deze twintig uur. (+)

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: Zorginstellingen moeten elke calamiteit bij de inspectie melden.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden