Schippers wijt 'bonnetjesaffaire' aan een complot tegen de VVD

Edith Schippers (VVD) heeft dit weekeinde de 'bonnetjesaffaire' nieuw leven ingeblazen. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport suggereerde dat er georkestreerde aanvallen op de VVD worden uitgevoerd om de partij in diskrediet te brengen. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven zouden daarvan de meest prominente slachtoffers zijn.

Ariejan Korteweg
Minister Edith Schippers. Beeld ANP
Minister Edith Schippers.Beeld ANP

'Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt', zei Schippers tegen de Telegraaf, waar ze met haar beschuldigingen kwam. Ook de onthullingen over declaraties die leidden tot de val van Kamerlid Mark Verheijen en over een lokale VVD-politica die werd opgepakt wegens hennepteelt en witwassen betrok ze in haar aanval.

De verdachtmakingen van Schippers, lid van het campagneteam van de VVD, komen op een verrassend moment. Mark Rutte, premier en partijleider, deed er de afgelopen dagen juist alles aan de affaire te minimaliseren. De bewindspersonen waren niet opgestapt vanwege de omstreden drugsdeal of de hoogte van het aan drugscrimineel Cees H. betaalde bedrag, benadrukte hij steeds. Het ging volgens Rutte louter en alleen om het zoekgeraakte bonnetje dat later alsnog boven water kwam. Volgens de peilingen leek de kiezer de redeneringen van de premier te volgen. De VVD werd niet gestraft voor het gedrag van Opstelten en Teeven, de belangstelling voor de affaire luwde alweer.

Complot van duistere machten

Door nu de tegenaanval te openen, plaatst Schippers - vaak genoemd als kroonprinses van Rutte - de handelswijze van de VVD-bewindspersonen opnieuw in het centrum van de belangstelling. De oppositiepartijen wisten er wel raad mee. 'Onbestaanbaar dat de minister zegt dat het probleem niet Opstelten is, maar een complot van duistere machten', zei D66-leider Alexander Pechtold. Hij vroeg de minister met bewijzen te komen. 'De liberalen zijn een beetje in paniek', was de conclusie van Emile Roemer (SP). PVV-leider Geert Wilders betitelde de reactie van Schippers als krokodillentranen: 'Niet de VVD is pootje gelicht, maar de VVD heeft de Nederlandse bevolking pootje gelicht.' Sybrand Buma (CDA) stelde vast dat de VVD-campagne blijkbaar gaat over de vraag wie schuldig is aan de affaires binnen de partij.

Zelfs coalitiepartner PvdA had moeite met de complottheorie. 'Zoiets moet je kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet', zei staatssecretaris Sharon Dijksma. Alleen premier Rutte toonde begrip voor zijn minister. Hij noemde het 'opvallend' dat de kwestie twee keer naar buiten kwam in verkiezingstijd.

Schippers kon niet zeggen wie het complot tegen de VVD zou hebben gesmeed. Ze noemde 'de onderwereld', 'krachten bij justitie' en 'krachten uit de advocatuur'. Indirect beschuldigde ze daarmee ook de media die de zaak aan het licht brachten.

Wachten op wederhoor

'Het verbaast mij dat ze zonder onderbouwing met zo'n beschuldiging komt', zegt Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, dat tweemaal met onthullingen over de drugsdeal kwam. 'Vorig jaar, bij de eerste uitzending over de Teevendeal, hebben we een maand gewacht op wederhoor van het Ministerie. Juist daardoor kwam de onthulling kort voor de verkiezingen.' Hij noemt het jammerlijk 'dat een minister zonder enig bewijs de integriteit van het vak en in dit geval Nieuwsuur aantast'.

In tv-programma Buitenhof bleef de minister zondag bij haar verdachtmakingen: 'Ik constateer feitelijk dat een oude zaak tweemaal vlak voor de verkiezingen opduikt.' Ze herhaalde dat de commissie die de drugsdeal van Teeven en het functioneren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie tegen het licht gaat houden, zich ook over een complot tegen de VVD moet buigen. Maar voordat het zo ver komt, zal ze zich waarschijnlijk zelf voor haar uitlatingen moeten verantwoorden. D66 kondigde Kamervragen aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden