Schippers waarschuwt voor risico's tatoeëren met crematie-as

Crematie-as kan beter niet in tatoeages gebruikt worden. De risico's voor de gezondheid zijn zodanig, dat minister Schippers van Volksgezondheid het gebruik ontraadt. Schippers: 'Tatoeëren met as kan, maar de wettelijke eisen blijven van kracht. Tatoeëerders moeten aan kunnen tonen dat ze steriel werken en zonder schadelijke stoffen.'

Gijs Herderscheê
Tatoeëren met as verhoogt het risico op kanker, waarschuwt minister Schippers. Beeld anp
Tatoeëren met as verhoogt het risico op kanker, waarschuwt minister Schippers.Beeld anp

Het verwerken van as van gecremeerden in tatoeages is een eigentijdse manier van rouwverwerking. Mensen die dit doen, menen de overledene zo altijd dicht bij zich te hebben.

Schippers schrijft aan de Tweede Kamer dat de tatoeage-inkt volgens de wet steriel moet zijn. De inkt mag ook geen schadelijke stoffen bevatten. Op beide punten lopen tatoeëerders en hun klanten risico's als zij de as met de inkt mengen.

Volgens Schippers is het 'aannemelijk dat de as bij het mengen met de inkt door de tatoeëerder al niet meer steriel is'. Daardoor is de inkt na het mengen ook niet meer steriel.

Schadelijke stoffen

Bovendien kan de as schadelijke stoffen bevatten. 'Het is aannemelijk dat de as ook kankerverwekkende stoffen, zoals Paks, bevat, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Tatoeage-inkten mogen volgens de wettelijke eisen voor tatoeagekleurstoffen geen schadelijke stoffen bevatten. Een tatoeëerder die as door de tatoeagevloeistof mengt kan dus alleen zekerheid hebben dat in de tatoeage geen verboden stoffen terecht komen als er een analyse uitgevoerd zou worden van de gebruiksklare inkt. Het is niet aannemelijk dat dit gebeurt', schrijft Schippers.

Als de tatoeëerder de as gebruikt kan hij ook op dit punt de wet overtreden. Schippers concludeert dat zij tatoeëerders en consumenten afraadt om tatoeages met as te plaatsen.

De toezichthouder op de tatoeëerders, de Voedsel- en Warenautoriteit, is in een advies aan Schippers huiverig voor het gebruik van crematie-as in tatoeages. De VWA adviseert Schippers het 'voorzorgprincipe te hanteren door tatoeëerders erop te wijzen dat tatoeages met crematie-as moeten voldoen aan de eisen voor veiligheid en gezondheid'. Dit betekent volgens de VWA dat toepassing van as in tatoeages 'wettelijk gezien niet mogelijk is'. Volgens het ministerie van VWS betekent dit niet dat een tatoeëerder die toch crematie-as gebruikt per definitie de wet overtreedt omdat het kan zijn dat as en inkt toch steriel zijn en geen gevaarlijke stoffen bevatten. Maar met het oog op de risico's ontraadt Schippers het gebruik van as wel.

Minister Schippers van Volksgezondheid. Beeld ANP
Minister Schippers van Volksgezondheid.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden