Schippers: VVD wordt moedwillig beschadigd

De affaires die de afgelopen tijd rond de VVD naar buiten zijn gekomen zijn bewaard voor de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zegt minister Edith Schippers, ook lid van het VVD-campagneteam, vandaag in een interview met De Telegraaf.

Ministers Opstelten en Schippers tijdens een debat in de Tweede Kamer in juli vorig jaar. Beeld anp
Ministers Opstelten en Schippers tijdens een debat in de Tweede Kamer in juli vorig jaar.Beeld anp

Het is volgens de minister geen toeval dat juist de afgelopen periode belastende publicaties verschenen over de partij. Zo kostte informatie over het declaratiegedrag van VVD-Kamerlid Verheijen hem zijn baan, kwam de partij in Stichtse Vecht in opspraak door lekken over de benoeming van de burgemeester en werden de details over de deal met drugscrimineel Cees H. bekend. Die kostten VVD-staatssecretaris Teeven en Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie de kop.

'Als een bonnetje van vijftien jaar geleden een week voor de verkiezingen opdoemt, dan is mijn conclusie dat het niet voor niets nú gebeurt', zegt Schippers in De Telegraaf. Wie er achter zit, weet de minister niet. 'De een zegt: het is de onderwereld. De ander zegt: het zijn krachten bij justitie. Een derde zegt: het zijn krachten uit de advocatuur. Ik kan dat niet beoordelen. Maar er zit ergens een kracht achter.'

Mocht de informatie over de deal van Teeven met Cees H. afkomstig zijn van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, dan moet de bezem rigoureus door dat ministerie, zegt ze. Daarbij noemt Schippers de naam van minister Kamp als geschikte bewindspersoon. Kamp is nu minister van Economische Zaken en werd al vaker genoemd als opvolger van Opstelten. Zelf zei Kamp daar tot dusver niets over.

Via Nieuwsuur werd deze week bekend dat er met de deal tussen Teeven, in zijn tijd als officier van justitie, en Cees H. 4,7 miljoen gulden was gemoeid. Niet 1,25 miljoen, zoals Opstelten de Kamer had verteld.

Lees ook: 'Ivo gaat, jij kunt blijven.' Dan ga ik ook, zegt Teeven

Liever een korte, hevige klap dan een pijnlijk en eindeloos debat. En dus maakte premier Rutte - ondanks zijn speciale band met hem - een einde aan het ministerschap van Opstelten. Een reconstructie.

Uitleg

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat Schippers dinsdag in het vragenuurtje tekst en uitleg geeft over haar uitlatingen. 'De minister uit zware beschuldigingen richting de ambtenaren van het ministerie van Justitie inzake de affaire Cees H. Zij suggereert dat het ambtenaren zijn geweest die gelekt hebben. Dat is nogal wat en ik wil weten waar zij dit op baseert.'

PvdA-leider Diederik Samsom snapt best dat minister Schippers 'even van slag' is nu twee VVD-bewindslieden zijn afgetreden. Maar hij adviseert haar en andere VVD'ers vooral vooruit te kijken in plaats van te zeggen dat het geen toeval is dat de oude kwestie van de Teevendeal.

'In de woorden van de eigen VVD-slogan: koers houden', zei Samsom vandaag in het VARA-radioprogramma Spijkers Met Koppen. 'Niet met onszelf bezig zijn, maar waar het om gaat.' Samsom vindt het vertrek van de twee bewindslieden heel vervelend, vooral voor coalitiepartner VVD en de andere collega's in het kabinet. Maar politiek is een hard vak, het kan zomaar afgelopen zijn, constateerde Samsom.

PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ging in een ander radioprogramma, Kamerbreed, een stap verder. 'Op het moment dat je suggesties uit dat er een schuldvraag onder zou liggen, dan moet je dat ook kunnen bewijzen en dat bewijs is er niet', zei ze. Dijksma laat de opmerkingen verder aan de minister, maar denkt wel dat het goed is dat er opheldering komt over zaken waarover nog onduidelijkheid is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden