Schippers: sinds 2012 geen winstuitkering van heroïne Slotervaart

Winst die het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam maakt met de productie van medicinale heroïne, wordt sinds 2012 niet meer uitgekeerd. Er is twee keer dividend uitbetaald, maar daarmee is gestopt op aandringen van het ministerie van Volksgezondheid waarvoor de drugs worden geproduceerd.

Beeld anp

Dat schrijven minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS vrijdag aan de Kamer. Eerder deze maand ontstond ophef over de kwestie nadat in een boek was gemeld dat het ziekenhuis grote winst zou maken op de productie van heroïne en dit stil zou hebben gehouden.

'De suggestie dat het Slotervaart Ziekenhuis winst heeft gemaakt met de productie van medicinale heroïne en deze zou hebben uitgekeerd, geeft een vertekend beeld', aldus de bewindslieden.

Volgens de brief is in 2007 en 2010 in totaal 300.000 euro dividend uitbetaald. Hiermee is gestopt omdat het ministerie dat 'ongewenst' vond. Het was echter niet illegaal. Ook is vastgelegd dat de winst naar de reserves moet toegaan en dan alleen gebruikt mag worden om de risico's af te dekken.

Verder mag het ingezet worden voor wetenschappelijk onderzoek naar behandeling van drugsverslaafden en investeringen in de productielijn van heroïne. Ook is toen in 2012 afgesproken de prijs van de drug te verlagen.

Dat het ziekenhuis een dochterbedrijf gebruikt om de drugs te produceren is niet vreemd, aldus Schippers en Van Rijn. Het is een 'algemeen bekend en geaccepteerd verschijnsel' om zodoende geldstromen gescheiden te houden en risico's te spreiden. Het kan dan gaan om parkeerbeheer, de catering, vastgoed, maar ook geneesmiddelen worden vaak in aparte BV's ondergebracht.

Edith Schippers. Beeld anp

Heroïneproductie

Vorige week kwam in het nieuws dat het Slotervaartziekenhuis jarenlang miljoenen euro's verdiende met de productie van heroïne. De drug werd door een dochterbedrijf van het ziekenhuis geproduceerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. De heroïne werd gebruikt voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners krijgen toegediend.

De heroïne-inkomsten van het ziekenhuis worden beschreven door journalisten Bas Soetenhorst (Het Parool) en Jeroen Wester (NRC Handelsblad) in het boek 'De kraak van het Slotervaartziekenhuis en de avonturen van Aysel Erbudak', dat een week geleden verscheen. Volgens hen had het ministerie jarenlang te veel betaald voor de productie.

Het Slotervaartziekenhuis zei dat de heroïneproductie een rechtstreeks gevolg was van een politiek besluit. 'Een besluit dat een belangrijk maatschappelijk doel dient in het kader van de verslavingszorg.' Verslaafden zouden daardoor niet meer afhankelijk zijn van het criminele circuit.

De Kamer vroeg daarna om opheldering bij Schippers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden