Schippers past zorgwet aan: vrije artsenkeuze blijft

Minister Schippers van Volksgezondheid past haar plan voor beperking van de vrije artsenkeuze drastisch aan. De politiek omstreden budgetpolis, die alleen toegang gaf tot door de zorgverzekeraar geselecteerde specialisten, komt er niet. Wel introduceert zij een korting op het eigen risico voor patiënten die kiezen voor een geselecteerde arts. Dat moet patiënten stimuleren naar artsen te gaan die door de verzekeraar als 'goed' worden gezien.

null Beeld anp
Beeld anp

Ook komt er een 'kwaliteitstoets'. Die is met name gericht op de geestelijke gezondheidszorg. Als patiënten geen baat hebben bij de therapie en psychotherapeuten en psychiaters daarmee niet voldoen aan deze toets, hoeft de verzekeraar niets te betalen. Nu moet de verzekeraar altijd circa driekwart van de rekening voldoen.

Bronnen rond het kabinet bevestigen dat dit de belangrijkste ingrediënten zijn van het reddingsplan waarmee zij de in december gesneuvelde zorgwet wil repareren. Die voorzag erin dat verzekeraars aan mensen met de goedkopere budgetpolis alleen nog behandelingen bij medisch specialisten zouden vergoeden met wie zij een contract hebben. Drie PvdA-senatoren wezen de wet af, waardoor er geen meerderheid voor was. De tegenstanders vinden dat elke patiënt naar elke arts van zijn keuze moet kunnen en dat de zorgverzekeraar dat altijd moet vergoeden, zodat de artsenkeuze niet wordt ingeperkt door de financiële situatie van patiënten.

Na het sneuvelen van de wet balanceerde het kabinet drie dagen op het randje van een crisis. Uiteindelijk spraken de coalitiepartijen VVD en PvdA af dat zij de wet via een omweg, desnoods zonder instemming van de Eerste Kamer, zouden repareren. Daarvoor bleek echter te weinig draagvlak te zijn. Schippers kiest nu eieren voor haar geld en komt met een ander plan.

Daarbij handhaaft zij haar vaste voornemen om de volledig vrije artsenkeuze verder te ontmoedigen. Die ontmoediging zit ook nu al in het systeem. Zorgverzekeraars vergoeden slechts driekwart van de behandeling als zij geen contract met de specialist hebben. Daaraan wordt nu een prikkel in het eigen risico toegevoegd. De bewindsvrouw denkt patiënten naar gecontracteerde specialisten te kunnen lokken als daardoor het eigen risico lager wordt. Volwassen patiënten moeten dit jaar 375 euro zelf betalen voordat de verzekeraar de behandeling dekt.

Bijkomend voordeel is dat Schippers de wijzigingen in de voorwaarden voor het eigen risico en de kwaliteitstoets kan regelen met de Tweede Kamer, waar het kabinet kan rekenen op een ruime meerderheid. De Eerste Kamer is daarvoor niet nodig. Het kabinet vermijdt daarmee moeizame onderhandelingen met de kritische PvdA-senatoren.

Voor Schippers staat veel op het spel. Het oorspronkelijk wetsvoorstel was haar bijdrage aan de akkoorden met ziekenhuizen, medisch specialisten, patiëntenorganisaties en de geestelijke gezondheidszorg. Doel is de uitgavenstijging van de zorgkosten met een miljard euro per jaar te beperken. Als Schippers haar bijdrage niet kan leveren, dreigen de akkoorden te vervallen met een explosie van de uitgaven als gevolg. De GGZ heeft de akkoorden inmiddels opgezegd.

Schippers' woordvoerder wilde donderdagavond niet reageren op de voorstellen. Hij vindt publiciteit prematuur omdat gewerkt wordt aan een 'breed pakket maatregelen'. Hij benadrukt dat voor Schippers de akkoorden en de besparing voorop staan. 'Het gaat om dat doel, niet om het middel.'

Volgens ingewijden is ook een scherper toezicht door de toezichthouders NZA en ACM op ziekenhuisfusies deel van het nieuwe plan. Daarbij moet het belang van patiënten voorop komen te staan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden