Schippers morrelt aan zwijgplicht arts

Bij dreigend gevaar voor de samenleving kan aan het medisch beroepsgeheim voor artsen worden getornd. Ook bij een verdenking van uitkeringsfraude op basis van medische gegevens kunnen artsen gedwongen worden hun erecode opzij te zetten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Psychiaters moeten sneller aan de bel trekken als er een risico is van moordpartijen zoals in april 2011 in Alphen aan den Rijn door Tristan van der V.

Dit heeft minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid de Tweede Kamer laten weten. Schippers werkt aan een aantal wetswijzigingen. In december stem-de de Kamer al in met het oprekken van het medisch geheim bij criminelen die niet meewerken aan psychiatrisch onderzoek.

Inzake geweldsincidenten als in Alphen aan den Rijn is geen wetswijziging nodig, meent Schippers. Tristan van der V. was in behandeling bij de geestelijke gezondheidszorg, waar zijn gewelddadige neigingen bekend waren. Van der V. had, zoals bij zijn behandelaars bekend was, ook een wapenvergunning en wapens. Artsen moeten potentieel gevaar al melden.

Zorgverleners moeten vooral beter worden in het afwegen of ze een potentieel gevaar bij de politie moeten melden. Schippers wijst op de nieuwe handleidingen van artsenkoepel KNMG en GGZ Nederland. De vereniging voor psychiatrie werkt nog aan een handleiding. 'Deze initiatieven bieden zorgverleners naar verwachting voldoende steun bij de afweging of het beroepsgeheim wel of niet doorbroken moet worden', aldus Schippers.

Een wetswijziging is wel nodig om het medisch beroepsgeheim te kunnen doorbreken bij het aanpakken van fraude met sociale uitkeringen en persoonsgebonden budgetten (pgb's) in de zorg. Aanleiding is een rapport van het Openbaar Ministerie uit 2011 over fraude door psychiaters. Die stelden valse rapporten op over klanten om hen zo aanspraak te geven op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en pgb's.

Keuringsartsen van de uitkeringsinstellingen mogen nu op basis van het medisch beroepsgeheim een vermoeden van fraude niet melden. Dat moet veranderen, vindt Schippers. De wetswijziging gaat gelden voor alle zorgverleners die met mogelijke fraude geconfronteerd worden. 'Ik acht het dan ook noodzakelijk dat de wetgeving zodanig wordt aangepast dat duidelijk is wanneer verzekeringsartsen en andere zorgverleners een vermoeden van arbeidsongeschiktheids- of zorgfraude kunnen melden en op vordering van het Openbaar Ministerie gegevens omtrent de fraude dienen te verstrekken', zo kondigt Schippers aan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden