Schippers: minder zout in eten afdwingen

Als de voedingsindustrie niet snel het zout- en vetgehalte omlaag brengt, neemt het kabinet wettelijke maatregelen. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid geeft de producenten tot eind dit jaar om hun leven te beteren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER GIJS HERDERSCHEÊ

DEN HAAG - Uit recent onderzoek blijkt dat 85 procent van de Nederlanders te vet en te zout eet. Schippers vindt dat de reductie daarvan niet snel genoeg gaat. Zij wil de producenten nog een kans geven 'want als de industrie meewerkt, is het resultaat beter', schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Die debatteert vandaag met de minister over gezonder leven.

De richtlijn is 6 gram zout per dag. Volwassen mannen eten dagelijks gemiddeld 9,9 gram zout en vrouwen 7,5 gram, mede doordat ook de dagelijkse voedingsmiddelen zoals brood te veel zout bevatten. Het onderzoeksinstituut RIVM noemt de cijfers zorgelijk. Mensen die langdurig te veel zout consumeren, lopen een verhoogd risico op ernstige ziekten en vroegtijdig overlijden. Te zout eten begint volgens de onderzoekers al op jonge leeftijd. Jongens krijgen gemiddeld 8,3 gram zout binnen, meisjes 6,8 gram.

Vandaag overlegt Schippers met de Kamer over haar preventiebeleid. Daarbij staat de bestrijding van welvaartsziekten zoals overgewicht centraal. Schippers voert een ander beleid dan haar voorgangers, die veelal via landelijke campagnes aandrongen op een gezondere leefstijl. 'Toen zijn veel adviezen afgevuurd op mensen, via folders en tv-spotjes', zegt Schippers. 'Dat is een schot hagel dat geen doel treft.'

Schippers hoopt burgers op lokaal niveau te verlokken hun leefstijl te veranderen. Zij moeten meer bewegen, gezonder eten en drinken en kinderen moeten sporten. De overheid zal dat niet afdwingen, maar wel stimuleren, vooral via scholen, clubs en verenigingen. Daarover maakt Schippers afspraken met gemeenten, provincies en bedrijfsleven. Ook sportkoepel NOC*NSF doet mee.

Het aantal buurtsportcoaches wordt de komende jaren verhoogd van duizend naar drieduizend. Schippers: 'Bewegen is goed tegen overgewicht, tegen depressies, tegen medicijngebruik. Het moet maatwerk zijn. Gemeenten nemen het initiatief, soms samen met fitnessclubs en sportverenigingen.

'In hartje Amsterdam zijn andere middelen nodig dan op het platteland. Overgewicht is in Drenthe bijvoorbeeld een groot probleem en is een JOGG-provincie geworden: jongeren op gezond gewicht. Dat hangt nog samen met traditionele eetgewoontes. De stevige boerenmaaltijden die hoorden bij het werk op het land. Alleen past dat eten niet bij het moderne leven. Ik kan erover meepraten, ik ben daar opgegroeid.

'We denken bij ongezond leven vaak aan allochtonen in achterstandswijken. Dat klopt niet. En allochtonen zijn ook niet één groep. Hindoestanen hebben andere gezondheidsproblemen dan Marokkanen of Turken. Soms is dat genetisch bepaald of zit dat in eettradities. Er is maatwerk nodig.'

Dat begint volgens de minister op de scholen. 'Met grote cateraars die schoolkantines beheren, worden afspraken gemaakt over gezond eten. Ik wil jongeren leren dat wat leuk en stoer lijkt, heel slecht en ongezond kan zijn. Via school en sociale media wil ik jongeren weerbaar maken tegen de verleidingen van alcohol, roken en drugs.'

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden