Schippers geeft ontheffing voor ebolamedicijnen

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de weg vrijgemaakt voor het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) om medicijnen tegen ebola te kopen. Ze heeft daartoe de ontheffing voor het bezit van niet-toegelaten geneesmiddelen voor het RIVM gewijzigd. Die wijziging gaat morgen in, zo heeft Schippers vandaag bekendgemaakt.

Redactie
Medewerkers van het Rode Kruis in Guinee. De terugkeer van artsen uit het besmettingsgebied is een belangrijke reden om ebolamedicijnen beschikbaar te stellen. Beeld afp
Medewerkers van het Rode Kruis in Guinee. De terugkeer van artsen uit het besmettingsgebied is een belangrijke reden om ebolamedicijnen beschikbaar te stellen.Beeld afp

De wijziging zat er al aan te komen, maar is nu versneld in procedure gebracht in verband met de uitbraak van ebola in West-Afrika en de terugkeer van twee Nederlandse artsen uit Sierra Leone die mogelijk besmet zijn.

Het RIVM heeft al langer een ontheffing om niet-toegelaten geneesmiddelen in voorraad te hebben. Dat is nodig om ziekten te kunnen bestrijden die de publieke gezondheid kunnen bedreigen, bijvoorbeeld bij een uitbraak van besmettelijke ziekten of een incident met radioactieve stoffen.

In de huidige ontheffing staat bij een middel vaak specifiek de naam van een fabrikant en dat blokkeert de weg om een ander middel in te kopen met dezelfde stoffen. De wijziging wordt nu algemener gesteld, zodat middelen tegen ebola eronder vallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden