Schippers fileert SP-plan Nationaal Zorgfonds in Kamer

Het Nationaal Zorgfonds, de campagnehit van de SP, bereikte vandaag voor het eerst ook het zorgdebat in de Tweede Kamer. Het leverde prompt een frontale botsing op tussen VVD en SP, die elkaar voor bedriegers uitmaakten.

Edith Schippers. Beeld anp

In het voorjaar startte de SP een campagne voor het zorgfonds dat de rol van zorgverzekeraars moet overnemen. Tegelijk worden het eigen risico afgeschaft en de fysiotherapeut, de tandarts en de geestelijke gezondheidszorg weer volledig opgenomen in de basisverzekering. Voor de financiering verwijst de SP onder meer naar lagere medicijnprijzen en besparingen op bureaucratie, reclame en marketing - omdat verzekeraars dan niet meer hoeven te concurreren. Inmiddels hebben 157 duizend burgers voor het plan getekend en hebben 50Plus en omroep Max zich aangesloten.

De VVD greep woensdag een tamelijk technisch debat over de zorgverzekering aan om de aanval te openen. 'Het Nationaal Zorgfonds', vindt VVD-Kamerlid Arno Rutte, 'is een giftige pil, verstrekt door een kwakzalver die alleen maar op je geld uit is.' Hij nodigde minister Schippers van Volksgezondheid uit 'eens te reflecteren over het zorgfonds'. Schippers hapte gretig toe: 'Een ramp voor het land.' En tegen het SP-Kamerlid Van Gerven: 'U propageert het met misvattingen en doet alsof zorg gratis is. Een gevolg is dat de belastingtarieven zullen stijgen. Voor inkomens van 20 duizend euro gaan die naar 50 procent, voor inkomens van 55 duizend euro wordt het tarief 66 procent. Dat is enorm slecht voor de werkgelegenheid.' Schippers baseert zich op een eerdere doorrekening door het Centraal Planbureau van een SP-plan dat als twee druppels water op het zorgfonds lijkt.

Van Gerven op zijn beurt bleef onaangedaan. 'Ik kan me voorstellen dat de minister hier narrig over is want zij vertegenwoordigt het verleden. Maar haar momentum, dat van de marktwerking, is voorbij.' Van Gerven blijft erbij dat het zorgfonds veel kan oplossen. 'Al dat gedoe vandaag hier - over de armenpolis, over risicoselectie, over de elf miljard euro reserves van de verzekeraars, over zorgmijding, over het eigen risico dat een boete is op ziek zijn - daar is een goede oplossing voor, het Nationaal Zorgfonds.'

Schippers vindt dat de SP met hele en halve onwaarheden handtekeningen inzamelt voor het plan. 'Ik ken ze, uw marktkraampjes. Er stond er ook een in mijn dorp. Het klinkt mooi, het eigen risico weg en het pakket groter en dat kost niets of iets extra want de rijken betalen het. Maar wie dat zijn of hoeveel die volgens u moeten betalen, dat zegt u er niet bij. U vertelt het halve verhaal. Er is geen gratis zorg. U bepleit tweedeling, want in elk land met een nationale zorgverzekeraar is er een privaat zorgcircuit voor degenen die het kunnen betalen.' Dat laatste is een verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk.

Het debat over het zorgfonds gaat tot nu toe gebukt onder het feit dat de SP nog geen uitgewerkte versie heeft gepresenteerd en ook geen financiële onderbouwing. Mogelijk komt dat volgende week in het SP-verkiezingsprogramma.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden