Schippers belooft Kamer verbeteringen bij toezichthouder NZa

Strengere declaratieregels, striktere richtlijnen voor deelname aan congressen en een duidelijkere taakverdeling tussen Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Met deze toezeggingen aan de Tweede Kamer wil minister Edith Schippers het gezag van toezichthouder NZa herstellen.

redactie
Minister Schippers van Volksgezondheid in de Tweede Kamer. Beeld anp
Minister Schippers van Volksgezondheid in de Tweede Kamer.Beeld anp

De NZa lag de afgelopen tijd herhaaldelijk onder vuur. Schippers gelastte een onderzoek naar het functioneren van de waakhond na de zelfmoord van NZa-medewerker Arthur Gotlieb, die een dik dossier achterliet met zaken die niet goed gaan bij de NZa. Volgens Schippers had de top van de Nederlandse Zorgautoriteit NZa alerter moeten reageren op het 600 pagina's tellende rapport van de klokkenluider.

De onderzoekscommissie onder leiding van Hans Borstlap die de NZa doorlichtte, constateerde eerder dat de verhoudingen tussen de onafhankelijke toezichthouder NZa en het ministerie van VWS aan een 'forse onderhoudsbeurt' toe waren. De verhoudingen schuren nu langs de randen van wat is toegestaan.

Duidelijkere rolverdeling
Zo was er bij de NZa het gevoel dat het ministerie druk uitoefende om 1,25 miljoen euro toe te kennen aan het Oogziekenhuis Rotterdam. Schippers trekt daar de les uit dat het voortaan anders moet; zij wil een duidelijke rolverdeling.

Het ministerie van VWS gaat net als andere betrokken partijen achteraf aangeven wat het vindt van een NZa-onderzoek en het oordeel van het ministerie zal ook niet zwaarder wegen dan dat van een andere betrokkene. De minister wil zo alle schijn vermijden dat VWS voorlopige adviezen zou beïnvloeden.

Declaraties
Na berichten over dienstreizen betaald door organisaties waar de NZa toezicht op moest houden, trad de NZa-top terug. Onderzoek wees uit dat het merendeel van de declaraties en gemaakte reizen rechtmatig is. Wel wil Schippers regels voor declaraties en deelname aan conferenties die 'strenger dan streng' zijn, om te voorkomen dat dingen misschien wel mogen maar toch onwenselijk zijn.

Berichten dat twee leidinggevenden van klokkenluider Gotlieb bij NZa op non-actief zijn gesteld, kon Schippers niet bevestigen. Kamerleden wilden opheldering maar Schippers wist ook niet veel meer dan dat de twee niet uit hun functie zijn gezet. De een is langer met vakantie, de ander is niet op kantoor.

SP-Kamerlid Renske Leijten in debat met minister Schippers. Beeld anp
SP-Kamerlid Renske Leijten in debat met minister Schippers.Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden