Schiphols jongste maatregel tegen de drukte: op afspraak door de veiligheidscontrole

Reizigers die vliegen vanaf Schiphol kunnen vanaf dinsdag op afspraak door de veiligheidscontrole. De luchthaven ziet de securityreservering als een middel bij het bestrijden van de drukte. Door het spreiden van de toeloop bij de veiligheidscontrole ontstaan er minder snel wachtrijen, hoopt Schiphol.

De Koninklijke Marechaussee op Schiphol Airport. Beeld anp
De Koninklijke Marechaussee op Schiphol Airport.Beeld anp

Reizigers die zich op de gereserveerde tijd bij de controle melden kunnen snel doorlopen en hoeven niet bang te zijn dat ze hun vlucht missen door oponthoud bij de controle, is het idee.

Schiphol voert de reservering eerst bij wijze van proef in. Vanaf dinsdag 28 november tot en met maandag 11 december kunnen reizigers online een tijdslot kiezen om door de veiligheidscontrole te gaan. Schiphol houdt de komende twee weken één beveiligingspoort vrij voor reizigers die een tijdslot gereserveerd hebben. Als de proef slaagt, wordt het reserveringssysteem permanent ingevoerd.

Disneyland

De luchthaven heeft de 'toegang op afspraak'-methode afgekeken van drukke musea en Disneyland Parijs. Daar is het staande praktijk dat bezoekers vooraf een entreetijd reserveren om een bepaalde attractie of tentoonstelling te bezoeken. Ouwehands Dierenpark voerde dit reserveringssysteem ook kortstondig in voor bezoekers die de twee reuzenpanda's wilden zien, toen deze dieren voor het eerst te bewonderen waren voor het publiek. Een woordvoerder van Schiphol wijst ook op de luchthaven van Montreal, waar het al langer mogelijk is om op afspraak door de veiligheidscontrole te gaan.

Niet alle passagiers kunnen 'op afspraak' door de veiligheidscontrole. Enkel die van de vluchten met een bestemming binnen het Schengengebied komen in aanmerking en dan ook nog alleen tussen 10.00 en 13.30 uur. In dat tijdbestek zijn de rijen op Schiphol steevast het langst. Reizigers kunnen vanaf vier dagen voor vertrek kosteloos een tijdslot op de app of website van Schiphol reserveren. Zij kunnen kiezen voor drie momenten: een uur en een kwartier, anderhalf uur, of een uur en drie kwartier voor hun vlucht.

Teruggekeerde reiziger arriveren op de luchthaven Schiphol. Beeld anp
Teruggekeerde reiziger arriveren op de luchthaven Schiphol.Beeld anp

Pech

Wie te laat komt, heeft pech. Er is geen vangnet voor passagiers die om welke reden dan ook verlaat zijn. Dat kan een probleem worden: wie te laat komt bij een reservering van slechts een uur en een kwartier voordat de vlucht vertrekt, heeft weinig kans alsnog het vliegtuig op tijd te bereiken. 'Houd het tijdschema van je luchtvaartmaatschappij aan, blijven wij daarom zeggen', aldus de woordvoerder. 'Meestal beveelt die aan om twee uur van tevoren op de luchthaven te zijn. Dan is er tijd genoeg.'

Het is de bedoeling dat per kwartier dertig reizigers door de securitycheck gaan. Per dag zijn er zo ruim 400 plekken beschikbaar. Dat lijkt niet veel: in een grote Airbus of Boeing passen al meer passagiers. 'We kijken het even aan', zegt de Schiphol-woordvoerder. 'Misschien is er wel helemaal geen animo en is dit genoeg. Maar het kan ook zo zijn dat slots snel vol zitten en we tijdens de proef al uitbreiden en twee poortjes vrijmaken voor veiligheidscontroles op afspraak. Dit systeem willen we uiteindelijk zoveel mogelijk inzetten.'

3D-scanner

De security-reservering is niet het enige middel waarmee Schiphol de ellenlange wachtrijen probeert uit te dunnen. Vorig jaar introduceerde de luchthaven al een nieuwe 3D-scanner waardoor reizigers laptops, tablets en vloeistoffen niet meer uit hun handbagage hoeven te halen om ze apart te laten scannen. Die proef is goed bevallen. Vanaf volgend jaar worden de oude scanners door 3D-scanners vervangen.

Deze zomer kwam Schiphol met een versnelde doorgang bij de veiligheidscontroles voor reizigers zonder bagage of met een kleine tas. Ook over die proef is de luchthaven zeer tevreden. De versnelde doorgang is dus een blijvertje.

Vooral tijdens vakantieperiodes is er geen doorkomen aan: de rijen op Schiphol voor de controle van de handbagage. Onze reisredacteur Noël van Bemmel heeft tips om deze op een slimme manier te omzeilen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden