Schiphol overtreedt lawaainorm

De kans is groot dat Schiphol dit jaar niet aan de geluidsnormen kan voldoen. Een overtreding komt de luchthaven op een fikse boete te staan....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

De vertrekroutes vanaf de Polderbaan en Zwanenburgbaan worden voor de derde keer tijdelijk aangepast om te voorkomen dat startende vliegtuigen te dicht bij elkaar in de buurt komen.

Het gevolg is dat de gemeenten Lijnden en Badhoevedorp en delen van Amsterdam meer last zullen ondervinden van geluidshinder van vliegtuigen. Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg worden daarentegen iets ontlast.

De Zwanenburgbaan en de nieuwe vijfde start- en landingsbaan (Polderbaan) liggen parallel aan elkaar. Schiphol en Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) gingen er bij de ingebruikneming van de Polderbaan in november vorig jaar van uit dat vliegtuigen tegelijkertijd konden opstijgen. Om overschrijding van de geluidsnormen te voorkomen, moesten ze na de start een stuk rechtdoor vliegen, om daarna af te buigen.

Direct na de ingebruikname van de Polderbaan oordeelde de LVNL dat de vliegtuigen te dicht bij elkaar in de buurt kwamen, waardoor gevaarlijke situaties konden ontstaan. Om risico's te vermijden, paste LVNL al twee keer de routes aan. Bij de laatste aanpassing op 15 april kregen Spaarndam, Zwanenburg en Halfweg meer last van herrie. Het protest was heftig. President-directeur Cerfontaine van Schiphol beloofde Spaarndam minder lawaai.

De LVNL besloot daarom voor de derde keer de vertrekroutes te veranderen. Door deze correctie overtreedt Schiphol waarschijnlijk dit jaar (dat loopt van 1 november tot en met 31 oktober volgend jaar) de geluidsnormen voor de Zwanenburgbaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden