Schiphol moet zijn tarieven verhogen

Zowel om economische als om ecologische redenen moet Schiphol zijn tarieven verhogen.

Pieter Klok
null Beeld anp
Beeld anp

Schiphol dreigt opnieuw uit zijn voegen te barsten. Het maximum van 500 duizend vluchten komt snel in zicht. Luchtvaartmaatschappijen vechten om de resterende slots te bemachtigen. En KLM is in paniek, want als alle slots straks vergeven zijn, heeft de luchtvaartmaatschappij geen ruimte meer om te groeien. Bestuursvoorzitter Peter Elbers vindt daarom dat de prijsvechters moeten verhuizen, naar Lelystad bijvoorbeeld.

De huidige groeispurt is een direct gevolg van de malaise die Schiphol in 2009, vlak na de kredietcrisis, trof. Toen nam het aantal reizigers juist af. Schiphol was te duur geworden, bleek uit onderzoek, en was na Heathrow zelfs de duurste luchthaven van Europa.

Ook toen schreeuwde KLM moord en brand. Schiphol moest veel goedkoper worden en de net ingevoerde vliegbelasting moest van tafel. Zo geschiedde. Schiphol verlaagde tarieven en de vliegbelasting ging van tafel. Inmiddels is Schiphol de goedkoopste luchthaven van West-Europa, zodat het eigenlijk geen verrassing kan zijn dat er inmiddels veel prijsvechters zijn neergestreken.

Schipholtopman Jos Nijhuis besteedde vele miljoenen om de prijsvechters naar Amsterdam te halen. Nijhuis wil minder afhankelijk worden van KLM, bang als hij is dat de luchtvaartmaatschappij het uiteindelijk moet afleggen tegen de concurrentie uit het Midden-Oosten.

Het gevolg van dit alles is dat Schiphol in toenemende mate wordt gebruikt voor vakantievluchten die geen enkele positieve bijdrage leveren aan het Nederlandse vestigingsklimaat en hooguit een geringe bijdrage aan de Nederlandse economie.

De omwonenden betalen de prijs. Het maximum van 500 duizend vluchten was bedoeld om de positie als mainport veilig te stellen, niet om pretvluchten te faciliteren.

De oplossing ligt voor de hand. Schiphol moet zijn tarieven verhogen. De prijsvechters zullen dan vanzelf uitwijken naar een goedkopere plek, zoals Lelystad. Als Schiphol dit weigert, moet het kabinet opnieuw een vliegbelasting invoeren. De kosten voor KLM zullen stijgen, maar de luchtvaartmaatschappij heeft nog voldoende ruimte om dat met bezuinigingen te compenseren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden