Schiphol kan prijsvechters juist goed gebruiken

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 15 september 2017.

Alkmaarse kaasmeisjes delen blokjes kaas uit aan reizigers op de luchthaven. Beeld anp
Alkmaarse kaasmeisjes delen blokjes kaas uit aan reizigers op de luchthaven.Beeld anp

Brief van de dag: prijsvechters zijn juist goed voor Schiphol

Economisch gezien zijn prijsvechters goed, want ze zorgen voor lage vliegtarieven en daarmee voor grotere bereikbaarheid van Nederland. Het idee dat het hier gaat om vakantievluchten is deels onjuist, deels juist positief.

Het is onjuist omdat een prijsvechter als Easyjet zich nadrukkelijk richt op de budget-zakelijke markt met bestemmingen als Londen, Berlijn en Milaan. Juist zakelijk vliegen is de afgelopen 15 jaar zeer veel goedkoper geworden. Het is positief, omdat de prijsvechters toeristen naar Nederland brengen en vooral omdat het Nederland aantrekkelijker maakt als vestigingsland voor bedrijven en hun expats: die kunnen goedkoper naar hun familie in het land van herkomst. Omgekeerd draagt de KLM daaraan niets bij.

Die richt zich steeds meer op de markt van overstappers: een enorm volume van mensen die Schiphol nooit verlaten maar doorvliegen. Hun enige bijdrage aan de Nederlandse economie bestaat uit taxfree winkelen. Het is tekenend dat de KLM zelf toegeeft dat veel bestemmingen alleen levensvatbaar zijn door die overstappers, wat betekent dat vrijwel niemand vanuit die plaatsen van en naar Nederland wil. En natuurlijk wil de KLM (die zelf ook flink wat vakantiegangers vervoert) graag dat die lastige concurrentie van Schiphol verdwijnt, zodat de tarieven en de winsten weer omhoog kunnen.

Sterker nog, al die overstappers zitten de passagiers die Nederland als bestemming hebben in de weg. Minder overstappers betekent een kleiner Schiphol met kortere loopafstanden, minder wachttijden en misschien zelfs de mogelijkheid om de vermaledijde Polderbaan (bijgenaamd kolderbaan) te sluiten.

Nederland heeft voor zijn bereikbaarheid belang bij een compact Schiphol met zo min mogelijk overstappers en veel prijsdrukkende concurrentie. Kortom, belast de transitpassagiers weg en haal de prijsvechters binnen.

Martijn van der Plas, Leusden

Mag ik duimen zien?

Realtime, 24/7, digitale feedback op de werkvloer is in. Duimpjes omhoog en duimpjes omlaag voor de moderne leergierige medewerker. Iedereen kan het en iedereen mag het.

Maar wat te doen met al duimpjes die 'echt wel een goed beeld van iemand geven'? Gaat er nog iemand in gesprek met de moderne leergierige medewerker over het duimpje of de duimpjesverzameling of laten we het hierbij? '

Ik hoor al jaren de personeelsafdelingen terecht roepen dat in het beoordelingsgesprek niet de beoordeling centraal staat, maar het gesprek. De beoordelingskant is nu met de duimpjes opgelost. Maar duimpjes kunnen nog steeds niet praten. En dat in een tijd waar de waardering voor het gesprek van mens tot mens weer zo toeneemt. Ben benieuwd wat de moderne medewerker van dit nieuwe feedbacksysteem vindt: duimpje omhoog of duimpje omlaag.

Marleen van Amersfoort, Soest

Ha, noodhulp

Na Irma kwam de noodhulp, zoals dat wel vaker heet 'erg langzaam op gang'. Niet verwonderlijk, als die vooral vanuit Nederland ingevlogen moest worden. Nu is dit vast niet de laatste storm geweest die daar verwoesting en enorme schade aanricht, en de vraag is: kan dat met die noodhulp ook anders? Is het een idee (regeren is vooruitzien) om nu reeds (orkaanbestendige) loodsen in te richten en die te bevoorraden met water, voedsel, tenten, zeilen, aggregaten en brandstof? Zo ongelooflijk veel hoeft dat niet te kosten. Dan kunnen we een volgende keer zeggen: 'Fantastisch, de noodhulp kwam direct op gang!'

Jan Brilman, Groningen

Joods-christelijk-islamitisch

Rosa van Gool bestrijdt (terecht) het bestaan van de joods-christelijke cultuur. Brievenschrijver De Klerk brengt daar tegenin dat deze er wel degelijk is omdat beide religies gefundeerd zijn in het Oude Testament. Zo lust ik er nog wel een paar. Ook de islam vindt de basis in het Oude Testament. Zullen we het dan vanaf nu maar gaan hebben over de joods-christelijke-islamitische cultuur? Dan is de wereldvrede toch dichterbij dan we denken.

Erik Ranzijn, Amsterdam

Migrantenkind

Fenomenale column van Erdal Balci. Wat een zegen dat hij zich tot de Nederlanders wil rekenen.

Marcel Reijnen, Culemborg

Dag PvdA

Onder de kop 'Heibel' een mooi stuk van Ariejan Korteweg over de verkiezing van de nieuwe voorzitter van de PvdA. Als je iets hebt met deze partij, wordt het je zwaar te moede. De staat van de PvdA vraagt om een aansprekende voorzitter. Iemand die in ieder geval binnen de partij gekend wordt en ook daarbuiten gezag heeft opgebouwd. En wat krijgen we als kandidaten: aardige mensen, maar wie kent ze?

En uit de onthullende schets van Korteweg bekruipt mij de vrees dat wanneer deze kandidaten in een talkshow bevraagd gaan worden, we nog bijzondere momenten gaan beleven. Deze afgang, gevoegd bij het gegeven dat een aantal partijprominenten geweigerd heeft zich te kandideren (schande), wijst erop dat de PvdA zich aan het einde van haar levenscyclus lijkt te bevinden.

Ik was/ben een supporter van de huidige paarse combinatie die veel goed werk heeft gedaan, maar over de toekomst van de sociaal-democratie word ik even somber als van de coalitie die er nu dreigt te komen.

Jan Vos, Groningen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden