Schiphol dicht na stroomstoring: einde middag pas alles weer normaal, chaotisch begin meivakantie

Als gevolg van een zware storing op Schiphol zijn zondag tientallen vluchten geannuleerd. Om chaos te voorkomen, moest de luchthaven zelfs enige tijd op slot.

Reizigers van luchthaven Schiphol ondervinden vertragingen nadat het vliegveld te kampen had met een grote storing.Beeld ANP

Uitgerekend bij het begin van de toch al drukke meivakantie is Schiphol getroffen door een grootschalige storing. Tientallen vluchten, van Berlijn tot Venetië, moesten geschrapt worden. Op tal van andere bestemmingen kampten passagiers met urenlange vertragingen.

Eerder op de ochtend riep Schiphol reizigers zelfs op helemaal niet naar de luchthaven te komen. Omdat het inchecksysteem niet werkte, ontstonden er zeer lange rijen in de vertrekhal. Daarop werd besloten Schiphol ‘op slot’ te gooien.

‘Om de veiligheid van reizigers in de terminal te garanderen, heeft de luchthaven samen met de bevoegde autoriteiten besloten om de wegen naar de luchthaven af te sluiten en het treinverkeer tot nader order stop te zetten’, meldde Schiphol op haar website. Op onder meer de A4 ontstonden files. Sommige mensen stapten met hun koffers uit op de vluchtstrook om van daaruit naar de luchthaven te lopen.

Pas aan het einde van de middag draaide alles weer als normaal. Maandag zullen vliegmaatschappijen een deel van de schade proberen in te halen met extra vluchten. Nieuwe, lichte vertragingen vallen daardoor volgens de luchthaven niet uit te sluiten.

Noodaggregaat

Hoe de storing precies ontstond, blijft vooralsnog de vraag. Zowel Schiphol als Tennet vermoedt een verband met een grote stroomuitval die in de nacht van zaterdag op zondag Amsterdam-Zuidoost raakte. Hierdoor kwamen achttienduizend huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten. Oorzaak was volgens netbeheerder Liander het uitvallen van twee hoogspanningsverbindingen.

Hoewel Schiphol niet direct werd getroffen door de stroomstoring, ondervond de luchthaven mogelijk wel indirect de gevolgen, via een spanningsdip. Voor dit soort calamiteiten beschikken veel grote organisaties over een noodaggregaat. Dat geldt ook voor Schiphol. Zondag werd gespeculeerd dat de problemen met het inchecksysteem zouden zijn ontstaan bij het overschakelen naar de noodstroom. De luchthaven zegt de gebeurtenissen te onderzoeken.

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de hoofdstedelijke regio wordt getroffen door een stroomstoring. Begin maart was het ook al raak. In februari werd het bagage-afhandelingssysteem op Schiphol getroffen. Volgens woordvoerder Peter Hofland van Liander is desondanks geen sprake van een trend. ‘In maart ging het bijvoorbeeld om een menselijke fout. Er was een leiding doorgeknipt. Dit keer zat het probleem bij de hoogspanningsleidingen van Tennet.’

Uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland blijkt dat het gemiddelde aantal minuten dat klanten zonder elektriciteit zaten vorig jaar daalde naar 24,4. Wél toegenomen is volgens Hofland van Liander de gevoeligheid van onze economie voor dergelijke onderbrekingen. ‘We zijn zo ontzettend afhankelijk geworden van stroom in Nederland. Die voorziening hebben we hartstikke goed geregeld. Maar als de elektriciteit het dan even níet doet, schrikt iedereen daarvan.’

Getroffen door stroomstoring, en nu?

- Bij een geannuleerde of meer dan 3 uur vertraagde vlucht hebben passagiers recht op terugbetaling van hun ticket, dan wel een kosteloze omboeking.

- Wanneer sprake is van buitengewone omstandigheden of overmacht komen klanten níet in aanmerking voor een extra schadevergoeding. Het ligt voor de hand dat een stroomstoring als vandaag in deze categorie valt.

- Reizigers moeten zich met vragen hierover wenden tot hun vliegtuigmaatschappij, meldt Schiphol. De luchthaven is geen partij in dit soort kwesties.

- Los van Schiphol: huishoudens die langer dan 4 uur zonder stroom of gas hebben gezeten, krijgen automatisch compensatie van Liander voor het ongemak. Het gaat om 35 euro, plus 20 euro extra voor elke 4 uur erbij. Het geld wordt binnen 10 weken overgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden