Schiphol benaderde zes vrouwen voor baan president-directeur

Schiphol heeft sinds eind vorig jaar zes vrouwen actief benaderd om zich te kandideren voor de baan van president-directeur. Dat schrijft president-commissaris Louise Gunning in een toelichting aan minister Wopke Hoekstra van Financiën op de benoeming van Dick Benschop tot nieuwe baas van de luchthaven.

Foto anp

Volgens Gunning werden op basis van het 'genderneutrale' profiel zes vrouwen benaderd. Zelf belde ze nog persoonlijk met 'de vrouwelijke bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf'. Namen worden niet genoemd, maar waarschijnlijk gaat het om Herna Verhagen, de topvrouw van PostNL, die ook al werd genoemd als (VVD-)minister.

Andere leden van de sollicitatiecommissie en headhunter Egon Zehnder benaderden nog eens vijf vrouwen. Of die geen interesse hadden, of dat ze het in de procedure moesten afleggen tegen Benschop, wordt niet duidelijk. Maar uiteindelijk was de commissie 'buitengewoon verheugd' om de PvdA- en Shell-prominent voor te kunnen dragen.

Over de opvolging van Jos Nijhuis was vrijdag veel te doen, nadat de Volkskrant op zijn gezag meldde dat de voorkeur uitging naar een man, gezien de verhoudingen binnen de raad van bestuur. Dat leidde tot boze reacties in en buiten Den Haag. Minister Hoekstra spreekt in een brief aan de Tweede Kamer zijn vertrouwen uit in de manier waarop de keuze voor Benschop tot stand is gekomen. De oud-staatssecretaris past volgens hem goed in het vooraf geschetste profiel. De Nederlandse staat is grootaandeelhouder van Schiphol met een belang van zo'n 70 procent.

'Indrukwekkende staat van dienst'

Benschop (60) begint op 1 mei als nieuwe president-directeur van Schiphol. Volgens Gunning beschikt Benschop over de gewenste ervaring in zowel het publieke domein als het bedrijfsleven. 'Wij hebben er alle vertrouwen in dat hij en zijn team de luchthaven op een slimme, veilige en duurzame manier verder kunnen doorontwikkelen', schrijft ze.

KLM wijst in een reactie op de 'indrukwekkende staat van dienst' van de nieuwe topman. 'We wensen de heer Benschop alle succes toe en kijken uit naar een constructieve samenwerking tussen Schiphol en KLM', aldus de grootste klant van Schiphol, die met Nijhuis door de jaren heen enkele forse aanvaringen had.

Om een soepele overdracht mogelijk te maken blijft Nijhuis tot 1 juli in dienst van Schiphol. Daarna blijft hij nog tot 1 april 2019 beschikbaar als adviseur, vooral waar het gaat om de internationale deelnemingen van het luchthavenbedrijf.