Schimmels tieren weligst op hielen en teennagels

 Onze hielen zijn een broedplaats voor liefst 80 verschillende soorten schimmels. Ook op de teennagels is het druk, daar huizen zo'n 60 soorten. In schimmelland ontvouwt zich een ware multiculturele samenleving, blijkt uit onderzoek dat vandaag in Nature wordt gepubliceerd.

AMSTERDAM - Het onderzoeksteam van de National Institutes of Health (NIH) in Washington verzamelden monsters van veertien verschillende lichaamsdelen bij tien gezonde volwassenen. Dna-analyse van de monsters leverde meer dan 80 verschillende schimmelsoorten op.

Schimmels zijn moeilijk te onderzoeken in laboratoria, omdat ze vaak langzaam en moeilijk groeien. Traditionele kweekmethoden produceren doorgaans slechts 18 verschillende soorten schimmels.

Tussen de tenen wonen 40 verschillende schimmels. Op de onderarm en handpalm is het een stuk minder bevolkt met 18 tot 32 soorten schimmels. Op de handen leven wel veel verschillende bacteriën. Het hoofd en de romp blijken het platteland van schimmelland, hier wonen slechts 2 tot 10 soorten.

De menselijke huid is blijkens het NIH-onderzoek een complex ecosysteem voor micro-organismen als bacteriën, virussen en schimmels. Niet eerder was bekend hoe de vele schimmels verdeeld zijn over het lichaam.

De onderzoekers willen met hun studie een compleet beeld krijgen van het menselijke microbioom; het geheel van alle micro-organismen die op het menselijk lichaam leven. Eerder brachten zij al de bacteriën op het lichaam in kaart.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden