Schimmel op schoen geen probleem voor reconditioner

Niemand mag weten wie hun klanten zijn. 'Vertrouwen is heel belangrijk in deze branche', zegt Ine Danser van IDW in Tiel....

Is Ine Danser privé-detective? Relatiebemiddelaar? Call girl? Financieel adviseur voor de allerrijksten?

Niet bekend

Niet elke schoen die bij Bata of bij Zwartjes van 1883 in de winkel staat komt rechtstreeks uit de fabriek. Veel schoenen worden vervaardigd in verre landen, en moeten een lange reis maken voor ze bij de winkel aankomen. Een beetje zeewater is al genoeg om een schoen te veranderen in een kweektuin voor schimmels. Andere schoenen raken gedeukt, en soms zijn de schoenen ook al zo lang onderweg dat de afnemer ze niet meer hebben wil omdat bijvoorbeeld de mode alweer is veranderd.

In al die gevallen gaat de waar niet naar de vuilnisman mee, maar gaat naar een reconditioneringsbedrijf. Jaarlijks gaat het naar schatting van het vakblad Schoenvisie om een miljoen paar.

De klanten (meestal fabrikanten, soms ook importeurs of winkeliers) eisen strikte vertrouwelijkheid. De consument wil zich immers niet laten afschepen met een opgelapte schoen, dus dat gevoel moet hem ook niet gegeven worden.

Niet alleen schoenen worden door de drie bedrijven 'gereconditioneerd'. De redacteur van Schoenvisie trof ook kinderwagens aan waarvan één moer een likje verf moest hebben, en stofzigers en meubelen kunnen ook bij de reconditioner terecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden