Schillen in de soep

De boektitel op een niet eens onvriendelijk vormgegeven omslag is braaf: Eenpansgerechten, van Martine Wittop Koning, uit 1940. Zij heeft de vorige eeuw tientallen jaren vooraan gestaan in de rij zuinige en strenge kookleraressen die al het plezier van het koken wisten weg te houden....

En daar gaat ie: de aardappel. Die wordt niet geschild, want ook vlak onder die schil zitten voedingsstoffen: 'De droge, kruimige aardappelen worden in de schil opgedaan en ook liefst met schil gegeten: de smaak is uitstekend, en het eigenaardige ''ziltige'' van den aardappel zelf doet in 't geheel niet verlangen naar toevoeging van keukenzout. Zulke aardappelen laten zich even goed met jus of met een saus gebruiken als de aardappelen zonder schil, en ze smaken merkbaar pittiger, zelfs zonder zout!'

Wittop Koning ziet het helemaal voor zich: ''t Is maar een kwestie van even gewend raken aan de nieuwe methode: ik heb den laatsten tijd met vreugde mogen hooren, dat men hier en daar de ouderwets gekookte aardappelen, niettegenstaand het toegevoegde zout, flauw vindt afsteken bij hun moderne lotgenooten, die de schil hebben mogen behouden.' En op den duur: 'Men zal dan gaan spreken van ''menschen, die hun aardappelen nog geschild eten'' als van achterlijke stumpers, die nog niet beter hebben geleerd!'

Voor de stamppot worden de aardappelen ongeschild in vieren of achten gesneden, want anders zijn ze niet te pletten. En schillen zitten ook in de Aardappelsoep met groene kruiden. '1 kg aardappelen, 1,5 l. melk, 0,5 l. water, 1 prei, 50 g. bladselderij, plukje peterselie, 50 g boter of margarine, wat zout. Snij de ongeschilde maar schoongeboende aardappelen in parten en laat die met de fijngesnipperde prei en selderij in de helft van het water gaar worden onder toevoeging van de helft van de boter. Stamp na half uur het mengsel tot purée, verdun die (op het vuur) geleidelijk met de melk en de rest van het water, laat de soep een oogenblik doorkoken, maak ze op smaak af met zout en roer ze in de soepterrine door elkaar met de nog overgehouden boter en de fijngesneden peterselie.'

Dat kan toch smakelijker? Geen wonder dat de schil geen blijvertje is geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden