Schildpad met visie

Piet de Rooy (red.): Geschiedenis van Amsterdam (SUN)..

Met het vijfde deel, handelend over de 20ste eeuw, is de Geschiedenis van Amsterdam voltooid. Een groots standaardwerk, met het eerste deel, over de Middeleeuwen en het laatste als hoogtepunten. Vooral de decennia tot het begin van de oorlog (uitstekend beschreven is de rol van het socialisme) worden in het vijfde deel superieur behandeld, vooral dankzij de bijdragen van Piet de Rooy, die ook het indrukwekende slotwoord schreef.

Timothy’s boek is een schitterende roman over een 18de-eeuwse allochtone, uit Klein Azië in Engeland terechtgekomen landschildpad. Hij is, als zijn tweede bezitter, dominee Gilbert White, een groot observator van het leven in de natuur (waartoe bij de schildpad ook de mensen horen). Een wijsgeer is hij, een denker, met verrassende visies op de wereld en haar bewoners. Zonder schaamte schrijft hij zich – overtuigend – naar zijn eigen superioriteit toe. Het einde is prachtig en ontroerend. O ja, de schildpad brengt uit zijn land van herkomst, West-Turkije, eens deel van het Romeinse rijk, heel veel oude wijsheid mee. Het beroemde natuurdagboek van White heeft de schildpad beter dan wie ook gelezen.

In poëzie van tijdgenoten blijft men meeademen. Al meer dan vijftig jaar lees ik gedichten van Remco Campert, altijd verwonderd om de schijnbare eenvoud . Al een halve eeuw glijdt de melancholie in de gedichten mee, dan zwak, dan sterk. Nieuwe herinneringen – het is een mooie titel voor een bundel waarin het voorbij- en doodgaan zonder enige nadruk (en daarom zo treffend) worden verwoord. Illusie – even – en desillusie, wat wil men nog meer in een koude wereld waarin het alleen – lees het bijzondere openingsgedicht – op de Overtoom dooit. Even dan. Vitale weemoed na de levenslust van Camperts succesrijke kat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden