Schilderijdief eist vrede als losgeld

Het Jewish Museum in New York staat voor een lastige taak als het een gestolen schilderij van Marc Chagall wil terugkrijgen....

Het schilderij, Studie voor 'Boven Vitebsk', verdween twee maanden geleden bij de opening van een tentoonstelling van vroege werken van Chagall. Een medewerker van het museum ontdekte de verdwijning daags na de vernissage, die door ongeveer twehonderd gasten werd bijgewoond.

Vermoed wordt dat een van de gasten het schilderijtje, dat maar 20 bij 25 centimeter meet, uit zijn lijst heeft losgemaakt en in een tas of onder zijn kleren naar buiten heeft gesmokkeld.

De politie heeft nog altijd geen idee wie de dader is, maar kort na de verdwijning van de Chagall kreeg de directie bericht van een organisatie die het kunstwerk zegt te hebben. De organisatie, die zich het 'Internationale Comité voor kunst en vrede' noemt, meldde dat zij het olieverfschilderijtje pas zal teruggeven als Israël en de Palestijnen vrede hebben gesloten.

Volgens de politie valt uit bepaalde details uit de brief op te maken dat de afzender het schilderij inderdaad heeft, maar of het inderdaad om een politiek gemotiveerde kunstroof gaat, blijft onduidelijk. Van het comité had de politie nog nooit gehoord.

Het komt regelmatig voor dat kunstdieven losgeld vragen voor de teruggave van een gestolen werk, maar het gebeurt volgens deskundigen maar zelden dat een museum met politieke eisen wordt geconfronteerd.

In 1994 maakten anti-abortusactivivisten in Noorwegen gebruik van de verdwijning van het beroemde werk De Schreeuw van Edvard Munch. Zij eisten dat de televisie een anti-abortusspotje zou uitzenden als voorwaarde voor de teruggave ervan. Maar uiteindelijk bleek dat ze niets met de diefstal te maken hadden.

Chagalls doek, dat een man laat zien die boven het stadje Vitebsk zweeft, was een van de 56 kunstwerken op een tentoonstelling in het Jewish Museum van vroege werken van de joods-Russische kunstenaar. Het was in bruikleen van een particuliere verzamelaar in Rusland. Het museum schat de waarde van het doek op een miljoen dollar.

Een woordvoerster van het museum zei tegenover de New York Times blij te zijn met de brief. 'Wij zijn diep ontsteld door de verdwijning van het schilderij en deze boodschap geeft ons de hoop dat we het kunstwerk mogelijk zullen kunnen terugkrijgen'.

Maar het staat wel vast dat het museum liever een eis om losgeld had gekregen dan een politieke eis die vooralsnog onmogelijk te vervullen lijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden