Schilderij terug naar nazaat Goudstikker

Marei von Saher, de enige levende erfgenaam van de Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, heeft een schilderij uit de collectie Goudstikker teruggekregen van een anonieme particuliere verzamelaar....

Van onze verslaggeefster

Dat heeft de advocaat van Von Saher in New York donderdag bekend gemaakt. Het gaat om het schilderij De aankondiging aan de herders uit 1533, uit het atelier van de Italiaanse Renaissance-schilder Jacopo Bassano.

De erfgename is echter niet van plan het werk uit de studio van Bassano doek te houden. Het schilderij wordt woensdag aanstaande bij het Londense veilinghuis Christie's te koop aangeboden.

Jacques Goudstikker was een gerenommeerde joodse kunsthandelaar. In de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij met zijn vrouw en zoon voor de nazi's, en liet daarbij noodgedwongen 1400 schilderijen achter. Tijdens zijn vlucht kwam Goudstikker door een ongeval om het leven.

Een groot deel van de achtergebleven schilderijencollectie in Goudstikkers kunsthandel werd vervolgens door de Hitlers rijksmaarschalk Hermann Göring naar Duitsland meegenomen, waaronder het nu teruggegeven schilderij.

De in de Verenigde Staten wonende Marei von Saher, schoondochter van Goudstikkers weduwe Desi, ontdekte bij een zoektocht op internet dat het schilderij zich in een privécollectie bevond. Na onderhandelingen besloot de verzamelaar het werk terug te geven.

In de afgelopen jaren zijn al meerdere werken teruggegekomen bij Von Saher, die zich vanaf 1997 actief inzet om het verloren kunstbezit terug te vinden. Ze hoopt dan ook dat alle musea en andere openbare instellingen die dat toegezegd hebben hun kunstverzamelingen inventariseren en de herkomstgegevens op het internet zetten.

Von Saher is sinds 1997 verwikkeld in een strijd met de Nederlandse regering, die volgens haar nog 235 schilderijen uit de Goudstikker-collectie in het bezit heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden