Nieuwsveiling

Schilderij David Hockney levert recordbedrag op: 80 miljoen euro

Een iconisch zwembadschilderij van de Britse schilder David Hockney (81) is vrijdag bij Christie’s in New York geveild voor een recordbedrag van 90,3 miljoen dollar, bijna 80 miljoen euro. Het is het hoogste bedrag dat ooit op een veiling is betaald voor een kunstwerk van een nog levende kunstenaar.

Anna van Leeuwen
Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972, het werk van David Hockney dat donderdag voor een recordbedrag werd geveild. Beeld AFP
Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972, het werk van David Hockney dat donderdag voor een recordbedrag werd geveild.Beeld AFP

Dat de veiling van Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) uit 1972 een record zou vestigen was voor Christie’s geen verrassing. Het veilinghuis had de opbrengst namelijk geschat op circa 80 miljoen dollar (exclusief opgeld), een stuk hoger dan het huidige record van 58,4 miljoen dollar (51,5 miljoen euro). Dat werd vijf jaar geleden bij een novemberveiling in Christie’s geboden voor een oranje uitvoering van Balloon Dog van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons.

Alex Rotter, co-president na-oorlogse en hedendaagse kunst bij Christie’s had in een aankondiging van een veiling dit schilderij ‘de heilige graal van Hockney’s schilderijen’ genoemd, ‘zowel vanuit historisch perspectief als vanuit de kunstmarkt bekeken.’ Portrait of an Artist (Pool with Two Figures) was een van de hoogtepunten van de grote reizende Hockney-tentoonstelling die vorig jaar en begin dit jaar te zien was in Tate Britain (Londen), Centre Pompidou (Parijs) en het Metropolitan Museum of Modern Art (New York).

Het schilderij schijnt op de veiling van deze week te zijn gebracht door de Britse miljardair Joe Lewis. Opvallend: hij had geen afspraak gemaakt met het veilinghuis over een (geheime) minimumprijs, zoals gebruikelijk is. Het bieden begon daarom laag, bij 20 miljoen dollar. Daarna ging het vlug, in sprongen van soms vijf miljoen dollar. Na slechts één minuut was 60 miljoen dollar het hoogste bod. In totaal duurde het tien minuten voordat de kavel werd afgehamerd voor 80 miljoen dollar (met opgeld erbij is dat 90,3 miljoen dollar). De totale opbrengst van de veiling van na-oorlogse en hedendaagse kunst was 357,6 miljoen dollar. Ook schilderijen van Mark Rothko en Francis Bacon brachten tientallen miljoenen dollars op.

Hockney schilderde het grote doek — het meet 213,5 x 305 cm — in 1972. Hij had een eerdere versie van de voorstelling vernietigd omdat hij ontevreden was. Uiteindelijk ging hij er opnieuw mee aan de slag voor een galerietentoonstelling in New York. Twee weken lang werkte hij er achttien uur per etmaal aan; het doek was af de avond voordat het naar New York moest verzonden. Hockney baseert zijn schilderijen op foto’s. In dit geval gaat het om foto’s van een zwemmende man (gemaakt in Hollywood) en foto’s van zijn ex-geliefde Peter Schlesinger (in Londen in Kensington Garden). Het zwembad met de heuvels op de achtergrond fotografeerde Hockney in Saint-Tropez.

Trailer van de documentaire over Hockney: A Bigger Splash van Jack Hazan (1974). Daarin is te zien hoe Hockney aan het schilderij werkt.

Deze veilingweek in New York: records, tegenvallers en verleidelijke video’s


De doeken van Edward Hopper en Willem de Kooning behaalden records. Ook een schilderij van René Magritte dat voor 24 miljoen euro werd geveild leverde een veilingrecord op voor de kunstenaar. Christie’s probeert met verleidelijke video’s kunstkopers te interesseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden