Schilderes van naakte Donald Trump met micropenis riskeert rechtszaak

Kunstenares Illma Gore, wier schilderij van Trump met kleine piemel zich begin februari als een lopend vuurtje over sociale media verspreidde, lag eerder al overhoop met Facebook en eBay en moest vanwege doodsbedreigingen naar Engeland uitwijken. Nu het doek in de Maddox Gallery in Londen te koop is, waar sindsdien honderden bezoekers in de rij staan om het werk te bewonderen, hangt Gore ook een rechtszaak boven het hoofd.

Lisa van der Velden
null Beeld Facebook Illma Gore
Beeld Facebook Illma Gore

Een anonieme tegenstander probeert de kunstenares ervan te weerhouden het werk te verkopen, vertelde Gore aan Vice. Toen Facebook en eBay haar schilderij van hun websites verwijderden - waar Gore zich ogenschijnlijk weinig van aantrekt - informeerden zij de Amerikaanse dat een derde partij via de zogeheten Digital Millennium Copyright Act een zaak tegen haar heeft ingediend. Op grond van deze wet, die vooral bedoeld is om auteursrecht op internet te beschermen, kan Gore een 'infringement notice' ontvangen die haar sommeert inbreukmakende inhoud te verwijderen.

Volgens experts wordt zo'n notice vaak op oneigenlijke gronden verstuurd, bijvoorbeeld om een concurrent dwars te zitten. Het is te verwachten dat de jonge kunstenares in een eventuele rechtszaak zal moeten bewijzen dat de anonieme eiser in dit geval geen aanspraak op de DMCA-wet kan maken. Wie de zaak heeft ingediend is nog steeds in nevelen gehuld, maar Gore zoekt de schuldige inmiddels het Trump-kamp. Ze liet de Britse krant The Independent zondag weten anonieme telefoontjes te ontvangen van mensen die zeggen voor de Republikein te werken, en haar eveneens dreigen met juridische stappen.

null Beeld Facebook Illma Gore
Beeld Facebook Illma Gore

'Ik verzeker het'

De directrice van Maddox Gallery zegt tegen The Guardian dat Trump alle commotie over het doek, dat de titel 'Make America Great Again' draagt, aan zichzelf te danken heeft. Volgens Cordelia de Freitas 'liep het pas echt uit de hand' toen Trump aan de grootte van zijn piemel refereerde in een debat door toenmalig concurrent Marco Rubio te verzekeren dat zijn kleine handen niets over zijn penis zeiden. 'Ik verzeker jullie dat er geen probleem is. Ik verzeker het', sprak Trump, en verzegelde daarmee zijn eigen lot, denkt De Frietas. 'Vanaf dat moment wilde iedereen dit beeld zien.'

Financieel gezien hebben zowel de galerie als de kunstenares profijt van de heisa rondom het schilderij. Er komen voor het werk biedingen van meer dan een miljoen pond binnen. Gore zegt haar deel van de opbrengst aan een daklozenopvang in Los Angeles te zullen doneren, en niet te vrezen voor de gevolgen van de verkoop. 'Het is mijn kunst en ik blijf er achter staan. Plus: iedereen die bang is voor een fictieve piemel jaagt mij geen angst aan.'

null Beeld Facebook Illma Gore
Beeld Facebook Illma Gore

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden