Schikking van 40 miljoen in fraudezaak vastgoed

Tweede Kamer vraag opheldering van minister. PvdA-fractie is bang voor klassejustitie..

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Amsterdam De Haagse vastgoedmagnaat Harry Hilders heeft voor een recordbedrag van veertig miljoen euro geschikt in de vastgoedfraude zaak. Hilders is de schikking overeengekomen met het Openbaar Ministerie (OM) en het Philips Pensioenfonds, dat hij voor miljoenen euro’s had gedupeerd.

Het OM, dat dit gisteren naar buiten bracht, verdacht Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete van valsheid in geschrifte en omkoping van een oud-directeur van Philips Pensioenfonds, Will F. Die zou ervoor hebben gezorgd dat het Philips Pensioenfonds onroerend goed voor een te lage prijs aan Ceylonstaete verkocht. In ruil daarvoor zou 5,4 miljoen euro zijn betaald aan een vennootschap van Wil F.

Grote vastgoedbedrijven probeerden in de tijd van deze transactie mee te dingen naar de onroerend goed-portefeuille van het pensioenfonds. Philips wilde van het vastgoed af, nadat het beheer van het overige pensioenvermogen (aandelen en obligaties) was doorgeschoven naar een Amerikaanse vermogensbeheerder. Geïnteresseerden werden naar eigen zeggen buiten de deur gehouden.

De schikking bestaat uit een aantal delen. Hilders en Ceylonstaete betalen het OM een boete van ruim 1,6 miljoen euro. Daarnaast krijgt Hilders een taakstraf van 120 uur, zo meldt het OM. Tenslotte betalen de vastgoedman en zijn bedrijf 12,5 miljoen euro aan de staat en 25,5 miljoen euro aan het Philips Pensioenfonds. Die zien in ruil daarvoor af van verdere pogingen om Hilders te plukken.

Multimiljonair Hilders is de zoon van een beruchte Haagse vastgoedhandelaar. Zijn vader had in de jaren tachtig de bijnaam ‘de krottenkoning van Den Haag’, maar was ook in het buitenland actief, onder meer rond het Spaanse Benidorm.

De schikking vormt de opmaat voor een serie regiezittingen in de vastgoedfraude. Woensdag moet ex-Bouwfondsdirecteur en hoofdverdachte Jan van V. zich als eerste melden bij de Haarlemse rechtbank. Nadien volgen andere verdachten, zoals adviseur en inspirator Nico Vijsma en bestuursvoorzitter Cees H.

Het OM heeft in de zaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds ongeveer 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Mede gezien de omvang heeft het OM besloten met een aantal verdachten te schikken.

Inmiddels hebben PvdA en SP in de Tweede Kamer opheldering gevraagd over deze schikking van de minister van Justitie. De SP-fractie is van mening dat justitie ‘in dit soort fraudezaken altijd moet vervolgen’; de PvdA is bang voor klassejustitie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden