Schikking getroffen in slepend conflict over aap-selfie

Er is een einde gekomen aan de jarenlange juridische strijd over het auteursrecht van de wereldberoemde aap-selfie uit 2011. De Britse natuurfotograaf David Slater en dierenbeschermingsorganisatie Peta, die de Indonesische zwartkuifmakaak vertegenwoordigde die destijds een foto van zichzelf maakte met de camera van Slater, hebben een schikking getroffen. De fotograaf gaat ermee akkoord dat hij 25 procent van de opbrengsten van de foto zal doneren aan liefdadigheidsprojecten voor de bedreigde apensoort in de jungle van Sulawesi.

Redactie
Een van de foto's die de aap met het toestel van Slater maakte. Beeld ap
Een van de foto's die de aap met het toestel van Slater maakte.Beeld ap

Het is volgens Amerikaanse media onduidelijk om hoeveel geld het precies gaat. Slaters advocaat wilde ook niet zeggen of de fotograaf de rest van de opbrengsten gewoon zelf mag houden. Eerder dit jaar werd duidelijk dat Slater door de vele rechtszaken over de aap-selfie financieel aan de grond zat. Zo vertelde de fotograaf geen geld meer te hebben voor nieuwe fotoapparatuur, zijn advocaat niet meer te betalen en noodgedwongen zijn zaak voor een Amerikaanse federale rechtbank vanuit zijn huis in Wales via een streamverbinding te voeren.

Slater heeft altijd erkend dat niet hij, maar een aap destijds honderden foto's van zichzelf, zijn omgeving en andere zwartkuifmakaken maakte. De meeste beelden mislukten, maar de Britse natuurfotograaf koos enkele foto's die wel scherp waren, zette deze op internet en legde het auteursrecht ervan vast. Daarmee naar eigen zeggen dus ook van de wereldberoemde aap-selfie. Mensen en bedrijven die de foto zonder zijn toestemming publiceerden, probeerde hij voor de rechter te slepen.

Zwartkuifmakaak Naruto

Dierenbeschermingsorganisatie Peta was het daar niet mee eens en sleepte Slater zelf voor de rechter. Peta vond dat de maker van de beroemde foto, de zwartkuifmakaak Naruto, juist de rechten zou hebben. En daarmee dus ook aanspraak kon maken op de opbrengsten van het beeld dat viraal ging op internet en in tijdschriften en kranten werd gepubliceerd.

Het is een eis die een lagere Amerikaanse rechter verwierp, omdat volgens hem dieren niet onder de copyrightwet vallen. Peta wilde daar echter niet van en ging in beroep. Volgens de dierenbeschermingsorganisatie stond in de Amerikaanse wet niet expliciet vermeld dat auteursrecht alleen voor mensen geldt.

Nu een schikking tussen Peta en de fotograaf is getroffen, is een geplande nieuwe rechtszaak van de baan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden