Schijn

oe integer is ons kabinet, vroeg het gevarieerde NCRV-programma Altijd wat zich af. De vraag stellen in zo'n rubriek is hem beantwoorden. Hoewel: de vraag was enkel 'Hoe integer is minister Schippers?'


De man van de minister van Volksgezondheid is adviseur van de raad van bestuur van het Slotervaartziekenhuis, het oord dat al maanden in onrustig vaarwater verkeert. 'Is hier sprake van de schijn van belangenverstrengeling?, vroeg verslaggever Wilfred Scholten zich af. Ook dat antwoord liet zich raden.


Hij sprak met SP-politica Renske Leijten, die 'van mijn stoel viel', en de constructie 'zeer onverstandig' vond. Een ethicus, een onderzoeker en een organisatie-filosoof vonden dat ook. Schippers wilde niet reageren. Aan het einde concludeerde Scholten dan ook: 'Ik ben het eens met de sprekers: de schijn van verstrengeling is gewekt.'


Het onderwerp zal toch niet bij Scholten zijn ingestoken door een schimmige lobbyist? Hoe de politiek, en wellicht ook de media, een speelbal kunnen worden van deze beroepsgroep, werd maandag vermakelijk aangetoond door het vrijmoedige kwajongensprogramma Rambam (VARA).


In hun zoektocht naar 'de onzichtbare hand die aan de touwtjes van de politici trekt' hadden de makers zogenaamd een commerciële spermabank opgericht: Seed4U. Omdat de wet dat niet toestaat, moest een (geblurde) Haagse lobbyist het aan parlementariërs zien te slijten als een ideëel initiatief om een einde te maken aan de wachtlijsten en - riskante - vluchten naar buitenlandse bureaus te voorkomen.


Soms is Rambam net iets te opzichtig of geforceerd lollige televisie. Maandag school het kijkgenoegen in de details. Zo noemde de lobbyist (die een strategisch plannetje maakte à 12 duizend euro) zich altijd 'een oliespuitje': 'Ik zorg dat de machine draait of dat er juist zand in de motor komt.'


Ontnuchterend: Ferry Mingelen die ontkent dat lobbyisten bestaan.


De Rambam-lobbyist had VVD-parlementariër Ockje Tellegen weten te strikken voor een lunch met de twee bazen van Seed4U: Siemen de Vries en Eileen M. Visser, alias Rambam'ers Ronald Snijders en Linda Hakeboom, met verborgen camera's in hun tassen. Hij had in Nieuwspoort de keuken geïnstrueerd wat te dralen met de lunchgerechten, om tijd te rekken.


Ockje vond het initiatief van Seed4U 'magisch interessant'. Helaas kregen we niet meer te zien wat ze er verder mee deed. Dat deerde Rambam niet: in de taxi kirden zij dat ze zomaar drie kwartier hadden geluncht met een politicus. 'Met ons zaadverhaal!'


Tijdens het debat over de Embriowet (met - hé, hallo - minister Schippers) toonde Mona Keizer (CDA) ook belangstelling. Ze had 'gelezen dat er geen wachtlijsten zijn voor donatie', maar ze had 'vanuit de sector andere berichten gekregen'. De ingestoken kul van Rambam dus.


Keizer wilde, net als PvdA'er Arib, van minister Schippers 'weten of er een probleem is, zeker gezien de risico's die er lijken te bestaan vanwege een gang naar het buitenland'. Minister Schippers antwoordde dat er 'bij de helft van de instellingen' een wachtlijst bestaat.


Gejubel bij Rambam: ons zaadverhaal zomaar op de politieke agenda! Maar had het ook gevolgen?


Hoe vermakelijk ook: Rambam had geen nieuws. Wie vandaag een onzinpersbericht de wereld in slingert, leest dat mogelijk morgen terug in een krant. Er is vast een Kamerlid dat dan zijn felbegeerde mediamomentje pakt en een echte Kamervraag stelt.


Televisie is het wekken van schijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden