Schietpartij San Bernardino: 'Bid voor ons. Ik heb me ingesloten'

De schietpartij gisteren in San Bernardino, waarbij veertien mensen om het leven kwamen, was de dodelijkste 'mass shooting' sinds de schietpartij op de Sandy Hook school in Newtown in 2012. Wat weten we tot nu toe over het bloedbad dat werd aangericht in de gezondheidsinstelling? Een reconstructie.

Omstanders worden weggehaald bij de gezondheidsinstelling in San Bernardino Beeld anp
Omstanders worden weggehaald bij de gezondheidsinstelling in San BernardinoBeeld anp

Woensdag in het begin van de ochtend is er een klein feest gaande in het Inland Regional Center (IRC), een gezondheidsinstelling met zo'n 670 medewerkers. De instelling ligt in San Bernardino, een bescheiden arbeidersstad op zo'n 100 kilometer ten oosten van Los Angeles, Californië. Verstandelijk en lichamelijke gehandicapten kunnen er terecht voor zorg en begeleiding.

De 28-jarige Syed Rizwan Farook is, net als vorig jaar, ook aanwezig op het feestje, dat jaarlijks in aanloop naar de feestdagen wordt georganiseerd door de afdeling waar hij een paar dagen per week werkt. Farook, geboren in Illinois uit Pakistaanse ouders, werkt al vijf jaar bij de instelling. Hij is milieuspecialist bij een lokale gezondheidsdienst en doet ook inspecties bij zwembaden in publieke ruimtes.

Er is er niets bijzonders te merken aan Farook, zegt collega Patrick Baccari tegen persbureau AP. Hij zit bij hem aan tafel op het feestje. Ja, hij was in de lente naar Saoedi-Arabië geweest, waar hij zijn vrouw had ontmoet. Een vrouw die hij omschrijft als apotheker. Ze reist hem later naar Amerika achterna, samen krijgen ze dat jaar een dochtertje. Farook gedraagt zich na zijn bezoek net als anders. Wel laat hij sinds zijn terugkomst een baard groeien.

Ergens op het feestje slaat de sfeer om. Farook is opeens verdwenen, zijn jas laat hij hangen over een stoel.

Het Inland Regional Center in San Bernardino Beeld Screenshot
Het Inland Regional Center in San BernardinoBeeld Screenshot

Gevechtskleding

Niet lang daarna keert Farook terug, met zijn vrouw Tashfeen Malik (27). Die morgen hebben ze hun 6 maanden oude dochter achtergelaten bij Farooks moeder. Of ze even kon oppassen, ze hadden een doktersafspraak.

Ze arriveren in een donkere suv, gekleed in 'gevechtskleding', zo beschrijft politiechef Jarrod Burguan. Gewapend met zware machinegeweren en semiautomatische handgeweren betreden ze schietend het pand. Ze hebben meerdere magazijnen vol munitie en zogenoemde pijpbommen bij zich, zelfgemaakte explosieven. De geweren hebben ze legaal gekocht.

Rond 11:40 uur wordt er melding gemaakt van de schietpartij. Binnen twintig minuten wordt de hele buurt afgezet en zijn er volgens getuigen al zeker 150 politieagenten ter plaatse.

Veiligheidsmaatregelen

In het complex zoeken mensen dekking onder bureaus en verstoppen zich in toiletten. Jamille Navarro, een vrouw die met zorgbehoevende kinderen werkt, belt haar moeder terwijl ze zich schuilhoudt in haar kamer. 'Ze had de lichten uitgedaan en ze fluisterde. Waarom zou je mensen pijn willen doen die kinderen helpen?', zegt moeder Olivia.

Terry Petit krijgt een sms van zijn dochter. 'Er zijn mensen doodgeschoten. In kantoor aan het wachten op de politie. Bid voor ons. Ik heb me ingesloten.'

Om 12:15 uur worden de eerste mensen geëvacueerd uit het IRC. In de hele stad worden veiligheidsmaatregelen genomen. Ook het Witte Huis wordt ingelicht. Over het aantal slachtoffers is dan nog niet veel bekend. Wel wordt duidelijk dat de schietpartij heeft plaatsgevonden in een gebouw waar zo'n 25 mensen werken en waar ook de bibliotheek en het conferentiecentrum gevestigd zijn.

Omstanders worden begeleid door de politie Beeld anp
Omstanders worden begeleid door de politieBeeld anp

Rond 14:00 uur worden de doden en gewonden uit het gebouw gehaald en naar het ziekenhuis gebracht. Omwonenden worden opgeroepen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden.

De politie brengt naar buiten dat het op zoek is naar drie daders en een donkere suv. Een tip leidt de politie anderhalf uur later naar het buurstadje Redlands, waar de suv wordt gevonden en achtervolgd. Een vuurgevecht volgt. Er wordt een stalen pijp richting de gepantserde politiewagens gegooid, maar die blijkt geen explosieven te bevatten. Na onderhandelingspogingen worden Farook en zijn vrouw doodgeschoten. Dat nieuws brengt de politie om 17:45 uur naar buiten.

Een derde verdachte, die eerder rennend was gezien bij de donkere suv, is dan al opgepakt. Onduidelijk is of hij iets te maken heeft met de schietpartij. De explosieven die Farook en zijn vrouw in het IRC hebben geplaatst worden onschadelijk gemaakt.

Over het motief van de daders blijft het speculeren. 'We weten nog niet of het om een terroristische daad gaat, maar dat sluiten we niet uit', aldus de FBI. Politiechef Burguan: 'Maar er was duidelijk sprake van een plan, gezien hun uitrusting. Dit was geen impulsieve daad.'

Dit verhaal kwam tot stand op basis van bronnen van AP, Reuters en The New York Times. De tijden zijn Amerikaanse lokale tijd.

SWAT-teams doorzoeken de regio Beeld anp
SWAT-teams doorzoeken de regioBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden