Update

Schietpartij Alphen aan den Rijn: 7 doden, 3 'heel zwaar gewond'

Bij een schietpartij in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn even na twaalven 6 doden en 4 'heel zwaar gewonden' gevallen. Dat heeft waarnemend burgemeester Eenhoorn bekendgemaakt. Een van de zwaargewonden overleed aan het eind van de middag.

Beeld anp

Een van de doden is de dader, die zelfmoord pleegde. Zijn identiteit wordt vooralsnog niet vrijgegeven.

Automatisch wapen
De dader heeft om zich heen geschoten met een automatisch wapen, op een moment dat het druk was in het winkelcentrum. Er zijn daarnaast 5 middelzwaar gewonden en, twee lichtgewonden. Maar waarschijnlijk zijn er nog meer gewonde slachtoffers, aldus Eenhoorn. Drie andere winkelcentra werden later uit voorzorg ook ontruimd.

Inmiddels zijn er drie opvanglocaties geopend voor mensen uit de woningen boven en nabij de ontruimde winkelcentra. Het landelijk nummer 0800 1351 kan gebeld worden voor nadere informatie. Het publieksnummer van de gemeente is vervallen.

Beleidsteam
Eenhoorn spreekt van 'een bijna niet te begrijpen situatie'. 'Het beleidsteam zet al het mogelijke in werking om mensen op te vangen, alle justitiële en politionele acties te nemen die nodig zijn, maar vooral om mensen die getroffen zijn zo goed mogelijk te helpen.'

Het winkelcentrum is ontruimd en de politie heeft een inval gedaan. Ook is een breed gebied rondom het winkelcentrum afgezet.

Het Openbaar Ministerie sluit 'honderd procent uit' dat er een tweede dader of schutter betrokken was bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn. Dat heeft de gemeente laten weten via Twitter. Er deden speculaties de ronde dat dit wel het geval zou zijn.

Mitrailleur
Volgens het Leidsch Dagblad en meerdere ooggetuigen is er mogelijk een mitrailleur gebruikt. Volgens de krant is de dader een man gekleed in in een bomberjack en legerbroek. Hij zou een kind in de rug hebben geschoten. Dat is vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Een winkelier meldt tegenover de NOS (geluidsfragment) dat hij een man 'al schietend met een mitrailleur' voorbij zag komen. Volgens de ooggetuige zijn er zeker vijf tot tien doden en veel gewonden gevallen. De dader zou zichzelf door het hoofd hebben geschoten.

Ooggetuigen
Ooggetuigen van de schietpartij zijn zaterdagmiddag opgevangen in het nabijgelegen kerkelijk centrum De Bron. Dat liet een medewerkster van het centrum weten.

'Er zijn hier naar schatting honderd mensen aanwezig', aldus de medewerkster. Volgens haar is de sfeer onrustig, omdat veel mensen zijn geschokt door het geweld. De politie is aanwezig om de mensen te vragen wat zij gezien hebben.

Er gingen geruchten over een mogelijke tweede schutter, maar die is volgens de politie niet aangetroffen.

Buitenwijk
Het is nog niet precies duidelijk wat zich in het winkelcentrum, dat in een buitenwijk ligt, heeft afgespeeld. Twee supermarkten in het complex zijn ontruimd en het winkelcentrum is afgesloten, aldus twee ondernemers. Meer informatie konden zij niet geven.

Het beleidsteam van de gemeente, met waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn is bijeengekomen op het stadhuis.

Volgens het Leidsch Dagblad kan het Rijnland Ziekenhuis het grote aantal slachtoffers niet aan, en moest een aantal gewonden overgebracht worden naar andere ziekenhuizen in de regio.

Begin deze maand was er ook een schietpartij in Alphen aan den Rijn. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Voor zover bekend houden de twee schietpartijen geen verband met elkaar.

Beeld ap
Beeld anp
 Het is een ramp van enorme omvang die Alphen heeft getroffen. Een schietpartij die zijn weerga niet kent  
Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn
Beeld anp
Beeld anp
 Bij de kassa's schoot hij zichzelf door het hoofd. Eerste loste hij heel veel schoten, daarna ontstond er paniek. Ik heb zijn geweer weggeschopt.  
Ramon Vleerlaag (34) op Alphen Nieuws
Beeld ap
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden