Schietincident

Vandaag wordt de Nederlandse marinier voorgeleid die op 27 december een Iraakse plunderaar neerschoot. De sergeant-majoor wordt door het Openbaar Ministerie in Arnhem, belast met militaire zaken, verdacht van 'moord, doodslag of dood door schuld'....

De zware beschuldiging van de Arnhemse officier van justitie werd tot dusver op geen enkele wijze gestaafd. Daarmee laat justitie de verdenking op zich onzorgvuldig met de belangen van de verdachte te zijn omgesprongen.

Terughoudendheid was beter geweest, ook voor het functioneren van de militairen van de vredesmissie in Irak. Zolang de toedracht van het incident niet duidelijk is, verkeren zij in onzekerheid over de sancties die hen boven het hoofd hangen als er ongelukken gebeuren bij het handhaven van de orde in het zuiden van Irak.

Volgens eerdere berichten van Defensie probeerde een patrouille van tien Nederlandse militairen een groep van ze ventig Irakezen ervan te weerhouden een container, die van een vrachtwagen was gevallen, te plunderen. Er vielen schoten en van de Irakezen overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De Nederlandse militairen maken onderdeel uit van de stabilisatiemacht SFIR die niet betrokken is bij gevechtshandelingen. Hun taak bestaat uit het handhaven van de orde en het verlenen van hulp bij de wederopbouw van Irak.

De Nederlanders proberen bij het uitoefenen van hun politietaken de Irakezen zoveel mogelijk te vriend te houden. Dat is op zichzelf een juiste strategie. Wel vereist de veiligheid van de Nederlandse militairen dat de situatie in Zuid-Irak niet wordt onderschat. Of dat bij het schietincident het geval was, moet worden uitgezocht.

Het gericht schieten op Irakezen is alleen gerechtvaardigd uit veiligheidsoverwegingen. Volgens het Openbaar Ministerie werd de verdachte marinier niet bedreigd. Wangedrag van Nederlandse militairen moet snel en discreet de kop in worden gedrukt, juist vanwege het effect van incidenten op het moreel van de troepen.

Niet alleen justitie maakt zich schuldig aan ketelmuziek, ook de militaire belangenbehartigers hadden zich terughoudender moeten opstellen. Zonder blijk te geven van kennis over de precieze toedracht van het schietincident, beschuldigt vakbondsleider Van den Burg minister Kamp van onduidelijkheid inzake hun mandaat.

Niets wijst er evenwel op dat het schietincident is terug te voeren op gebrek aan bevoegdheden om op te treden. Todat de officier van justitie duidelijkheid heeft verschaft over de toedracht van het incident, zijn alle speculaties voorbarig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.